Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cestování za Robinem Hoodem: Dotkněte se anglické legendy!

31. července 2010 | 15:10

Vydejte se s náma po cestách za Robinem Hoodem. Jeho sláva právě znovu vzrostla spolu s novým velkofilmem, v němž exceluje Russell Crowe. A v Anglii toho umějí náležitě využít.

Příběh Robina Hooda je jednoduchý a líbivý. Chytrý chlapík, kterého obdivuje celá Anglie, bojuje za spravedlnost a čest chudého lidu. Nechybí zamilovaná Marianna, věrní spolubojovníci a zlý šerif. A nakonec všechno dobře dopadne. Co víc si přát? Možná podívat se do míst, která jsou s touto legendou spjatá.

Budete-li hledat přímo ve městě Nottingham a v nedalekém proslulém Sherwoodu stopy Robina Hooda, budete mít štěstí. Potkáte ho na každém kroku – letiště v Duncasteru se jmenuje Robin Hood Airport a mužík s lukem s šípy kraluje v každém obchodě se suvenýry, jeho socha stojí i před starobylým hradem v Nottinghamu. Legenda se stala obchodním artiklem, který bezpečně funguje. Co můžete vidět a zažít, když se sem vydáte?

Vzhůru do Sherwoodu!

Les, který bez kterého by zbojníci neexistovali. Dodneška se název Sherwood spojuje s místem, které je nebezpečné a tajemné. Možná si ho představujete jako divoký, hustý porost, kde snadno zabloudíte a budete vydána napospas těm, kteří jsou v něm jako doma. To možná bylo kdysi: dnešní Sherwood je nevelký les se starobylými duby, břízkami a mlázím a s cestami pro pohodlnou rodinnou procházku.

A jak vypadá Robinův slavný dub, do kterého se se svou družinou schovával? "Major oak" je rozložitý, majestátní, asi sedmisetletý staroušek, kterého podpírají kovové tyče, aby ještě nějaký čas vydržel.

Nottinghamský hrad a výstava k filmu

Krásný starý hrad stojí rozhodně za návštěvu. Sice už nevypadá tak jako v dobách Richarda Lví srdce, ale i jeho modernější tvář je obdivuhodná. Nejenže se pokocháte stylovými hradbami, ale pokud budete mít štěstí, potkáte i současného šerifa v klasickém černém rouchu. (Černá barva vlněných plášťů byla velmi vzácná stejně jako černé ovce, z jejichž rouna se šily.)

Se šerifem si můžete domluvit "audienci". Má dnes na starost propagaci města, zejména Robinovy legendy. Na výstavě se setkáte s rekvizitami, kostýmy a dalšími zajímavostmi z natáčení filmu.

Muzeum spravedlnosti

Na vlastní kůži pocítíte, jak jednali zástupci světské spravedlnosti s těmi, kdo porušili daný zákon. Muzem je v budově bývalého soudu v centru Nottinghamu, kde bylo i vězení a zároveň popraviště. Sedíte v soudní síni a soudce vás vytáhne z lavice pro diváky a předvede s vámi a dalšími vybranými lidmi proces s Robinovými sympatizanty.

Dále se v tomto domě utrpení necháte zavřít do cely ve sklepení, posloucháte úpění vězňů a na nádvoří narazíte na šibenici s hrozivou smyčkou. Tu vám ale naštěstí nikdo na krk nedá. Je to opravdu sugestivní zážitek.

Zbojníkovo pivo

Chcete ochutnat pivo s názvem Robin Hood? Navštivte jednu z nejstarších hospod v celé Anglii. Stojí těsně vedle skály pod nottinghamským hradem. Její původ sahá až do dob křižáckých výprav. Dáte si dobré pivo a ochutnáte tradiční kuchyni. Krásné výletní sídlo Ye Olde Bell v Barnby Moor bylo po staletí i oblíbenou zastávkou dostavníků na cestě z Londýna dál na sever Anglie.

Autor: Klára Křížová