Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Muži nemají orientační smysl, potvrdili vědci

Více úkolů najednou? To je podle vědců nad mužovy síly!
20. července 2010 | 12:00

„Dej mi tu mapu, ty tam stejně nic nenajdeš! „Pojedeme podle mě, ta navigace není přesná.“ „Prosím tě, vždyť ty ani nespočítáš, na jak dlouho ti stačí benzín,…“ Kolikrát jste slyšela podobné narážky od partnera, který se vám snažil namluvit, že jedině muži mají orientační smysl, že ženy nezvládnou jednoduché počty a nevyznají se v mapách? Chyba lávky chlapci, opak je pravdou a máme na to důkaz.

Britský psycholog Keith Laws vedl rozsáhlý výzkum, ve kterém sledoval, jak jsou muži a ženy schopní vykonávat více činností najednou. Výsledky nyní zveřejnil deník The Daily Telegraph.

Jedná se o první pokus, který se snažil vědecky dokázat známé tvrzení, podle kterého muži nejsou na rozdíl od žen schopni zvládnout více úkolů současně. Z výzkumu vyšlo najevo, že v případech, kdy mají muži provést několik aktivit zároveň, nejsou schopni dobře zvládnout ani jednoduché počty, natož pak najít něco na mapě.

Chlapi jsou průměrní

Během testování měli respondenti vypracovat na ráz tři úkoly: vypočítat jednoduché matematické příklady, najít na mapě restauraci a na virtuálním poli najít ztracený klíč. Během práce jim rovněž zazvonil telefon, který mohli, ale nemuseli zvednout. Pokud tak učinili, podstoupili krátký test všeobecných znalostí. Zatímco ženy vypracovaly všechny zadané úkoly na výbornou, muži bylo průměrní.

Kámen úrazu byl v zadáních zaměřených na prostorovou orientaci. Při hledání klíče v poli, kdy bylo zapotřebí plánování a určitá strategie, naprosto selhali. Zatímco ženy začaly hledat z výhodné polohy (jako například roh), tak aby pokryly celý prostor, muži začínali nahodile uprostřed pole a bloudili tápavě sem tam. Jak uvedl britský deník, průzkum ukazuje, že ženy jsou schopny podívat se na problémy s odstupem a zamyslet se nad nimi, i když mezitím vyřizují jiné věci. Muži mají se zamyšlením problém.

V případě, že se věnují pouze jedné aktivitě, muži samozřejmě svůj orientační smysl nezapřou. Ale upřímně, jak chtějí navigovat podle mapy, když musí zároveň sledovat cedule na silnici?

Ženy jsou prý lhářky

Na mužském portálu se objevil článek, který tvrdí, že moderní ženy jsou lhářky. Napište jim, co si o tom myslíte do jejich diskuze!


Autor: tk