Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 skvělých receptů na vánoční cukroví

Marcipánové pusinky, Maková kolečka a pečivo ze strojku
19. prosince 2011 | 06:54

I vy se těšíte na adventní čas, abyste zase po roce mohla vyzkoušet nějaké nové sladké laskominy? Nabízíme vám sedm skvělých receptů. Voňavé a chutné pečení!

Marcipánové pusinky

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

250 g marcipánu
75 g cukru moučky
1 bílek
30 g hladké mouky
40 g mletých mandlí
20 g lískových oříšků
2 lžíce cukru krystal
2 lžíce smetany ke šlehání
50 g čokoládové polevy
zlaté cukrové perličky

Postup:

1. Lískové oříšky nasekejte. Nasucho je opražte na pánvi, přidejte cukr krystal a nechte zkaramelizovat. Do pánve vlijte smetanu, podle potřeby trochu vody a vymíchejte hladkou směs. Rozetřete je na plech vymazaný tukem a nechte ztuhnout. Ztuhlou směs nasekejte nadrobno.

2. V míse smíchejte nastrouhaný marcipán, cukr moučku, muku, mandle, bílek a nasekanou ořechovou směs. Ze surovin vypracujte hladké těsto.

3. Z těsta vytvarujte malé kuličky, poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

4. Čokoládovou polevu rozpusťte, naplňte ji do mikrotenového sáčku a odstřihněte růžek. Polevou ozdobte upečené pusinky a do středu každé dejte cukrovou perličku. Nechte ztuhnout.

Marcipánové pusinky, Maková kolečka a pečivo ze strojku
Autor: isifa.com

Maková kolečka

Doba přípravy: 20 minut
Doba chlazení: 30 minut
Doba pečení: 18 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

na těsto:

300 g hladké mouky
špetku soli
200 g másla
1 balíček vanilkového cukru
125 g cukru moučky

na náplň:

200 g mletého máku
150 ml smetany na vaření
půl lžičky citronové kůry
80 g cukru krystal
půl lžičky skořice

Postup:

1. Z mouky, soli, másla, cukru moučky a vanilkového cukru vypracujte těsto, vytvarujte ho do koule, zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

2. Mák smíchejte s citronovou kůrou, s cukrem a se skořicí. K makové směsi postupně vlijte zahřátou smetanu. Smetanu přidávejte v takovém množství, aby náplň byla hustá, ale dobře roztíratelná. Nechte ji mírně vychladnout.

3. Vychlazené těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm. Rozetřete na něj makovou náplň. Srolujte do pevného závinu a nakrájejte na kolečka silná asi 0,5 cm.

4. Kolečka rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 18 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Pečivo ze strojku

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (na 30 kusů):

220 g másla
90 g cukru moučky
špetku soli
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
dužninu z vanilkového lusku
1 vejce
300 g hladké mouky
50 g čokolády na vaření

Postup:

1. Z mouky, másla, cukru, soli, citronové kůry, vanilkové dužniny, vejce a mouky vypracujte hladké těsto. Směs naplňte do cukrářského sáčku s hvězdicovitým nástavcem.

2. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte vlnky a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 12 minut. Upečené a zchladlé vlnky ozdobte rozpuštěnou čokoládou a nechte ztuhnout.

Perníkové stromečky

Doba přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 30 minut
Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (na 30 kusů):

75 g cukru moučky
75 g medu
30 g másla
špetku soli
špetku mletého hřebíčku
špetku muškátového oříšku
250 g hladké mouky
půl balíčku prášku do pečiva
1 vejce
na polevu a na zdobení:
100 g cukru moučky
1 až 2 lžíce citronové šťávy
mandlové lupínky

Postup:

1. Cukr, med a máslo nechte rozpustit na mírném ohni, krátce před bodem varu odstavte a nechte zchladit. Do směsi vmíchejte sůl a koření

2. Do máslové směsi přidejte mouku, vejce a prášek do pečiva a vymíchejte na hladké těsto. Nemělo by se lepit na ruce, takže podle potřeby přidejte ještě trochu mouky. Těsto zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

3. Vychlazené těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a formičkou vykrajujte stromečky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechte vychladnout.

4. Dvě třetiny cukru moučky na polevu utřete s citronovou šťávou a trochou vody. Upečené perníky potřete polevou a posypte mandlovými lupínky. Nechte je ztuhnout.

5. Do zbylé polevy přimíchejte ještě cukr, tak aby vznikla hustá směs. Naplňte ji do kornoutku z pečicího papíru a nakonec stromečky ozdobte.

Medvědí tlapky, Ořechové kostky, Citronové hranolky a Perníkové stromečky
Autor: isifa.com

Medvědí tlapky

Doba přípravy: 20 minut
Doba chlazení: 1 hodina
Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

120 g cukru moučky
150 g změklého másla
220 g hladké mouky
150 g lískových oříšků
půl lžičky mletého hřebíčku
půl lžičky mleté skořice
máslo na vymazání formiček
30 g cukru moučky na zdobení

Postup:

1. Máslo a cukr ušlehejte, přidejte mouku, oříšky, koření a vypracujte hladké těsto. Těsto přikryjte a na hodinu dejte do lednice.

2. Formičky na medvědí tlapky vymažte málem, vtlačte do nich těsto v tenké vrstvě a rozložte je na plech. Pečte je asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Nechte je mírně vychladnout, vyklopte je.

3. Na zdobení utřete cukr se lžičkou vody, dejte do mikrotenového sáčku, odstřihněte růžek, tlapky ozdobte a polevu nechte ztuhnout.

Ořechové kostky

Doba přípravy: 20 minut
Doba chlazení: 30 minut
Doba pečení: 10 + 25 minut

Budete potřebovat (na 25 kusů):

na těsto:

225 g hladké mouky
125 g másla
2 lžíce kakaa
špetku soli
50 g cukru moučky

navrch:
50 g cukru moučky
50 g medu
50 g másla
500 g nesolených arašídů (nebo směs arašídy, mandle, vlašské, pekanové a kešu ořechy)

Postup:

1. Na válu smíchejte mouku, kakao, sůl, cukr a ve středu udělejte jamku. Rozklepněte do ní vejce, přidejte nakrájené máslo a 3 lžíce vlažné vody. Vše spolu rychle zpracujte nožem na drobivé těsto a potom rukama ještě propracujte na hladké těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

2. Cukr, med a máslo rozpusťte a 5 minut za stálého míchání povařte. Ořechy nasekejte nahrubo a vmíchejte do máslové směsi.

3. Těsto rozválejte mezi dvěma papíry na pečení na plát silný asi 0,2 cm. Vrchní vrstvu papíru stáhněte a těsto spolu se spodní vrstvou papíru přeneste na plech. Předpečte přibližně 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

4.Ořechovou směs rozdělte na předpečené těsto, rovnoměrně ji rozetřete a při teplotě 160 °C pečte ještě asi 25 minut. Upečený, mírně vychlazený koláč potom nakrájejte na stejně velké čtverečky, a ty pak nechte úplně zchladnout.

Citronové hranolky

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 20 minut

Budete potřebovat (na 50 kusů):

3 bílky
1 lžičku citronové šťávy
150 g cukru moučky
3 lžičky nastrouhané citronové kůry
2 jemně mleté kandované citronové kůry
50 g nastrouhané bílé čokolády
50 g mletých mandlí
2 lžíce dortové oplatky

Postup:

1. Bílky ušlehejte s citronovou šťávou, přidejte cukr moučku a šlehejte, dokud směs není lesklá. Vařečkou přimíchejte citronovou kůru, kandovanou citronovou kůru, nastrouhanou bílou čokoládu, mleté mandle a cukr.

2. Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte oplatky, potřete bílkovou pěnou a sušte je asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Ještě horkou směs nakrájejte na obdélníky, nechte vychladnout a podávejte v papírových košíčcích.

Autor: vl, lap