Pondělí 13. května 2024
Svátek slaví Servác, zítra Bonifác
Polojasno 22°C

Vydejte se za teplem

20. listopadu 2008 | 14:45

V Egyptě se zahřejete s bude záležet jen na vás, zda se necháte okouzlit úchvatným podmořským světem, nebo monumentálními starověkými památkami.

Kouzlo životadárné řeky
Už při pohledu z letadla pochopíte, proč je řece Nilu odpradávna připisována magická moc. Egypt je totiž z většiny pokryt jenom horkým pískem. Pouze kolem Nilu se vyprahlá krajina mění v zelené úrodné pásy.

Jestliže vás neláká pobyt v některém z přímořských letovisek, vydejte se lodí po Nilu. Plavbu po této jediné egyptské řece už nabízí řada cestovních kanceláří. Na loď můžete nastoupit třeba ve městě Asuán, v kterém pobývala i slavná Agatha Christie, když psala svůj detektivní román Vražda na Nilu. Aby se vaše plavba přiblížila atmosféře této knihy, vyberte si loď zařízenou v retro stylu. Dosáhnete tak neopakovatelného zážitku.

Z paluby lodi můžete pozorovat život prostých venkovanů, jejich obydlí. A rázem oceníte, v jakém neuvěřitelném blahobytu vlastně žijeme. Zdejší lidé bydlí v hliněných domcích bez střešní krytiny. Maximálně je shora zakrývá rákos. Mají minimální vybavení a v lepším případě vyhublého oslíka, koně nebo kravku. Nepřekvapí vás ani bosé děti v dlouhých lněných košilích, které pracují na polích nebo pasou hospodářská zvířata. Takovému stylu života odpovídají i hygienické podmínky. Pálí se vše, co hoří, a veškerá hygiena se odehrává v nepříliš čisté řece. V Nilu se myje nádobí i pere prádlo.

Dobrodružství na Nilu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv Aleny Duškové

Chrámy na Nilu

I když se při plavbě po řece můžete slunit na palubě lodi, kde je již běžným standardem bazén, lehátka, bar i posilovna, změna bývá příjemná. Při brázdění nilské hladiny si můžete užít i výletů do chrámů, které leží na břehu životadárné řeky:

Kóm Ombo
Řecko-římský chrám, který byl zasvěcen dvěma bohům. Polovina patří bohu Havrerovi (později Hórovi) se sokolí hlavou, druhá zase krokodýlímu bohovi Sobekovi. Chrám byl postaven ve 2 tisíciletí př. n. l.

Pozor: Při návštěvě jakýchkoli pamětihodností vás na každém kroku budou pronásledovat místní lidé a nabízet vám všemožné cetky, knížky, nápoje. I když vám jich bude líto, raději od nich nic nekupujte, nebo těchto pouličních prodavačů budete mít rázem kolem sebe tucet a nebudete si vědět rady, jak je setřást. Vašimi city pohnou hlavně malé děti, kterým je těžké odolat.

Chrám Edfu je zasvěčený bohovi se sokolí hlavou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv Aleny Duškové

Edfu
K chrámu od břehu řeky můžete dojet v bryčkách tažených hubenými koňmi nebo autobusem. I tento chrám je zasvěcený Hórovi – bohovi se sokolí hlavou. Stavba tohoto chrámu byla zahájena v roce 237 př.n.l. Nejznámější z tohoto chrámu je asi socha boha Hóra v podobě sokola, umístěná na nádvoří za vstupním pylonem.

Luxor
Zde najdete jeden z nejlépe dochovaných egyptských chrámů. Byl zasvěcen třem bohům: Amónovi (slunečnímu bohu), jeho manželce Mut a jejich synovi Chonsovi (bohu Měsíce). Stavbu chrámového komplexu zahájil Amenhotep III. v letech 1412 – 1375 př. n .l. Upoutá vás zde zejména aleje sfing, velká kolonáda nebo obrovské sochy faraóna Ramesse II.

V Luxoru na vás dýchne dávná historie sahající tisíce let nazpátek.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv Aleny Duškové

Karnak
Je to chrámové město, které se začalo budovat ve 2 tisíciletí př. n. l. Upoutá vás zejména alej beraních sfing, velké nádvoří, sloupový sál, obelisk královny Hatšepsut nebo skarabeus.
Možná vás překvapí, že kolem skarabea pobíhá řada turistů. Traduje se totiž, že pokud ho obejdete třikrát, budete mít štěstí. A pokud ho obejdete sedmkrát, do roka se vdáte a porodíte dítě.

Zajímavost: Ve večerních hodinách můžete navštívit úchvatnou světelnou show, která vás krok po kroku seznámí s historií tohoto komplexu.

Extra tip:

Údolí králů
Není návštěvníka Egypta, který by o něm neslyšel. Místo, které vedle pyramid láká badatele i turisty po tisících. A čím je tak výjimečné? V údolí, které se rozlévá pod vápencovým masivem, jsou rozptýleny hrobky faraonů. Zatím jich bylo odkryto dvaašedesát a nejznámější je určitě hrobka Tutanchamonova. Je tedy přirozené, že se před ní vlní dlouhý had návštěvníků.

Hrobky egyptských faraónů jsou roztroušené mezi vápencovými skalami.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv Aleny Duškové

Doporučení: Ve vyprahlém údolí jsou vysoké teploty téměř k nevydržení, proto nezapomeňte na dostatek tekutin a pokrývku hlavy!

6 užitečných rad na cestu:

* Pozor na muže
Egyptským státním náboženstvím je islám, proto tu má žena spíše druhořadé postavení. Na všech místech tak vidíte jen muže. Není zvykem, že by ženy pracovaly. A to ani na těch nejnižších postech. Emancipovanější jsou jenom Egypťanky žijící ve větších městech.
Jelikož místní ženy chodí zahalené, turistky z Evropy jsou pro zdejší muže hotovým pozdvižením. Na každém kroku vás tak budou obtěžovat a pronásledovat. Pokud jste blondýnka, jejich zájem může být skutečně nesnesitelný.

* Volte správné oblečení
Bikiny si můžete dovolit jen v přímořských letoviscích, kde je to už poměrně běžné. Pokud se ale budete pohybovat ve vnitrozemí Egypta, volte spíše konzervativnější modely. Už jen při pohledu do vašeho dekoltu ztrácejí zdejší muži kontrolu. Pokud tedy není vaším záměrem provokovat, vyvarujte se těchto situací budících rozpaky.

* Přistupte na bakšišné
Dopředu si připravte dostatek drobných. Bakšišné je egyptským nepsaným pravidlem a bude ho po vás požadovat každý, kdo pro vás vykoná nějakou službu. I když vám třeba jenom vytáhne kufr z autobusu.

* Smlouvejte
Na tržištích je zvykem srazit cenu až o 2/3 z původně stanovené sumy. Proto se nebojte smlouvat. Vyplatí se to.

* Faraónova pomsta je krutá
Tak se říká průjmovému onemocnění, které bohužel zakusí téměř každý návštěvník, i když úzkostlivě dodržuje hygienické zásady. Abyste riziko minimalizovali, myjte si ruce před každým jídlem. Zuby si čistěte jen pitnou vodou z PET lahví a nikdy nejezte nic z tržnic a obchůdků.

V případě nouze: S českými léky si nevystačíte, jsou uzpůsobeny na jiné bakterie. Skvěle ale zabírá lék Antinal, který zakoupíte v lékárnách, které jsou dobře dostupné.

* Čím můžete platit?
Místní měnou je egyptská libra (EGP). 1 egyptská libra odpovídá přibližně 3 českým korunám. Můžete platit i v dolarech nebo eurech. Peníze si proměňte až v Egyptě, protože tamní měna není konvertibilní. Vyplatí se spíše směnit dolary, které mají v Egyptě výhodnější kurz než euro.

Autor: Alena Dušková