Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Památky UNESCO - 3. díl: Vila Tugendhat

10. listopadu 2008 | 12:57

Nemusíte být znalci architektury, aby vás zaujala krása brněnské vily Tugendhat. Pokud tento skvost dokončený v roce 1930 chcete navštívit, měla byste to stihnout co nejdříve.

"... když tyto prostory a všechno, co v nich je, nechám na sebe působit jako celek, potom shledávám zřetelně: to je krása – to je pravda. Pravda – můžeme na ni mít různé názory, ale každý, kdo tyto prostory vidí, pozná dříve nebo později, že zde je opravdové umění."
Fritz Tugendhat, 1931

Parcela svatebním darem
Představte si dvacátá léta minulého století a dvě bohaté rodiny brněnských textilních podnikatelů. V jedné z nich žije Greta Weissová (1903 – 1970), dcera továrníka Alfréda Löw-Beera, ve druhé o 8 let starší Fritz Tugendhat (1895 – 1958), spolumajitel vlnařské továrny.

Greta s Fritzem se znali již od útlého mládí, ale vzali se až po Gretině prvním nevydařeném manželství. Několik měsíců po sňatku dostala Greta od otce darem pozemek, na kterém se novomanželé rozhodli postavit dům. Jako architekta si vybrali už tehdy slavného německého Ludwiga Miese van der Rohe.

Historie v datech

- V roce 1938 rodina dům opustila – utekla před nacisty do Švýcarska a později do Venezuely. Vila byla zabavena gestapem.

- Po roce 1945 byla vila krátce využívána jako škola rytmiky a poté v ní působilo rehabilitační středisko Fakultní dětské nemocnice.

- V roce 1980 vila přešla do majetku města.

- V roce 1992 se zde konala jednání o rozdělení československého státu.

- Od roku 1994 je vila ve správě Muzea města Brna.

- V roce 2001 byla vila zařazena mezi památky Světového kulturního dědictví UNESCO.

Stavba vyrostla za rok a půl!
Ludwig Mies van der Rohe (1886 – 1969) byl jedním z nejvýznamnějších architektů 20. století a je autorem významných staveb v Evropě a v USA. Do Československa přijel v září 1928 a do konce roku odevzdal projekt. Stavba byla zahájena v červnu 1929 a manželé Tugendhatovi se po neuvěřitelně krátké době – v prosinci 1930, nastěhovali.

Architekt nechal vyniknout krásným kusům nábytku a poskytl jim hodně prostoru.
Autor: www.unesco-czech.cz

Architekt "kosti a kůže"
V čem spočívalo tajemství slavného architekta? Jako základ staveb často užíval ocelovou skeletovou konstrukci, kterou "obalil" křehkými průhlednými stěnami – odtud přirovnání k principu "kosti" a "kůže". Byl průkopníkem progresivních technologií využívajících především ocel, sklo a železobeton. Tyto materiály ostatně i dnes tvoří základ moderních staveb.

Vila má tři podlaží: v nejnižším (suterénu) je technické a provozní zázemí domu. Střednímu podlaží dominuje hlavní obytný prostor s pracovnou, knihovnou, jídelnou, společenským posezením a zimní zahradou. Dále je zde přípravna, kuchyně a místnosti pro personál. Ve třetím podlaží (vstupní, tzv. ložnicové patro), je hala, ložnice rodičů a dětí s koupelnami, pokoj vychovatelky a privátní terasa s nádherným výhledem na historické panorama Brna.

Interiér: v interiérech Ludwig Mies van der Rohe dával přednost střízlivé eleganci a rád používal kvalitní materiály. Důsledně zastával zásadu: "Méně je více." V tom se shodoval i s majitelem domu. Pan Tugendhat "se přímo děsil pokojů plných figurek a deček!. Prostorné a poněkud strohé místnosti nechávají vyniknout jednotlivým kusům nábytku, které byste si i dnes mohli pořídit do nového bytu.

Jídelna
Autor: www.unesco-czech.cz

Navštivte vilu, dokud je čas!
Vila Tugendhat bude otevřena pravděpodobně do poloviny příštího roku. Pak se na 2 až 4 roky uzavře kvůli rekonstrukci. Rezervace tel.: 545 212 118

Otevřeno: středa až neděle 10 – 17 hod

Vstupné: dospělí: 120 Kč, snížené 60 Kč, rodinné: 240 Kč

Spojení: tramvaj číslo 3, 5 a 11 – zastávka "Dětská nemocnice"

Info: www.tugendhat-villa.cz

Je neuvěřitelné, že vila Tugendhat byla postavena v roce 1930.
Autor: www.unesco-czech.cz

Letem světem
další české památky UNESCO

Lednicko-valtický areál (zapsán do UNESCO v roce 1996)
Lednicko-valtický areál je se svými historickými objekty, zahradní architekturou, rybníky a sítí cyklotras považován za nejrozsáhlejší člověkem uměle vytvořené území v Evropě. Je upraven ve stylu anglických parků, najdete zde barokní i novogotickou architekturu a malé stavby v romantickém stylu.

Lednicko-valtický areál
Autor: www.unesco-czech.cz

Historické jádro Kutné Hory s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci (zapsány do UNESCO v roce 1995)
Kutná Hora patří k historicky nejvýznamnějším městům České republiky. Památky zapsané na seznam představují jedinečně dochovanou středověkou strukturu s řadou gotických, renesančních a barokních domů. Procházka Kutnou Horou je příjemným zážitkem.

Historické jádro Kutné Hory s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci
Autor: www.unesco-czech.cz

Internetové hledání

Info o památkách UNESCO na: www.unesco-czech.cz
www.encyklopedie.brna.cz

Příště: Litomyšl, Telč, Třebíč

Autor: Olga Poucheová
Související články