Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nebojte se počítače - nekouše! - 2. díl

I v práci si můžete vytvořit příjemné prostředí.
24. října 2008 | 13:42

Tak jste se konečně rozhodla: S počítačem to zkusíte! A v dnešním díle vám poradíme s prvními kroky. Seznamíte se nejen s klávesnicí a myší.

NENÍ MYŠ JAKO MYŠ

Důležitou věcí, kterou k ovládání počítače potřebujete, je myš. Pokud myš jen držíte a nedotýkáte se žádného tlačítka, pohybujete kurzorem po monitoru, ať je na něm cokoli: kam jde myš, jde kurzor.
Myš má většinou dvě tlačítka, to důležitější je levé, funguje v podstatě jako Enter k provedení a potvrzení vašich činů a úmyslů na počítači, o pravém ještě bude řeč později. Uprostřed myši bývá kolečko, s jehož pomocí posunujete text nebo internetovou stránku dolů a nahoru po obrazovce.

notebook
Autor: Jindřich Mynařík

DŮLEŽITÉ KLÁVESY

Než stisknete tlačítko, kterým se počítač zapíná, seznamte se nejdřív s klávesnicí. Vypadá sice podobně jako u starých psacích strojů, ale má navíc několik zásadně důležitých kláves.

Enter – najdete ji lehce, je totiž největší na klávesnici. Potvrzuje každou vaši volbu, kterou provedete, takže než ji zmáčknete, radši se ještě přesvědčte, co vlastně potvrzujete. (V textu Entrem vytváříte odstavce.)

Delete – velice potřebná, ale zároveň velice nebezpečná klávesa. Znamená "smazat" (v textu směrem vzad). I když většina programů je natolik inteligentních, že se vás pro jistotu zeptá, zda danou věc opravdu chcete smazat, nepoužívejte ji bez rozmyslu.

DELETE je velice potřebná, ale zároveň velice nebezpečná klávesa.
Autor: Martin Mag

Numlock – touto klávesnicí aktivujete speciální číslicové klávesy. Čísla totiž můžete psát buď pomocí klávesy Shift a čísel v horní řadě, nebo rovnou na "numlocku"

Esc – znamená zrušit, vrátit zpět (více informací o ní najdete v dalších dílech).

Shift – současným stiskem Shiftu a další klávesy (písmena) píšete velká písmena, případně znaky natištěné nahoře na vybraných klávesách.

Backspace (šipka zpět) – maže text směrem zpět.

Insert – záludná klávesa, která přepisuje napsané, její funkci zneškodníte opětovným zmáčknutím.

Klávesnice se bát nemusíte.
Autor: archiv

PLOCHA

Speciálních kláves je víc, ale ty si vysvětlíme až na konkrétních příkladech použití.

Takže teď můžete stisknout to magické tlačítko a zapnout svůj počítač. Když najede, rozsvítí se vám plocha, kterou bude nejspíš tvořit nějaká pěkná fotografie (ale může to být i jednobarevná plocha). Na ní najdete více či méně ikonek (obrázků) s názvy jednotlivých programů, složek a souborů.

Co je to složka a co soubor
Ke každé práci, kterou chcete na počítači provádět, potřebujete nějaký program. Pokud chcete něco napsat, použijete Word, když chcete používat internet, zvolíte některý prohlížeč (např. Microsoft Exproler nebo Mozila Firefox) a tak podobně. Program spustíte tak, že kurzorem najedete na příslušnou ikonku a dvakrát na ni klepnete levým tlačítkem myši.

Na rekvalifikaci není nikdy pozdě.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

SOUBOR

Když si něco na počítači vytvoříte (napíšete dopis, stáhnete fotografii apod.), nechcete, aby se kdesi ztratila. Takže si ji musíte někam a pod nějakým názvem uložit.
Jednotlivé vytvořené (či stažené) věci se nazývají soubory a zvolit byste pro ně měla nějaký jednoduchý, ale přitom jasný název (např. Životopis, Dopis pojišťovně...).
Doporučujeme ukládat soubor ybez diakritických znamének (bez háčků a čárek). Některé znaky (například otazník) nelze do názvu souboru napsat. Neděste se, je to normální a takové znaky vůbec nepoužívejte.

SLOŽKA

Kdybyste ale tyhle soubory ukládala na stejné místo, za chvíli byste se v desítkách souborů nevyznala. Proto si můžete vytvořit různé složky (adresáře), do kterých svoje soubory třídíte. Takže jeden se může jmenovat například Dopisy, další Fotky z dovolené 2008.
Složku vytvoříte tak, že klepnete pravým tlačítkem myši na plochu, v otevřeném okně klepnete na položku Nový a poté na Složka. Ta se zobrazí na ploše a vy do ní už jen napíšete její jméno.
Řadu adresářů už samozřejmě v počítači máte – jsou v nich totiž uloženy jednotlivé programy. Pozor – do těchto složek nijak nezasahujte, nemažte v nich žádné soubory ani tam neukládejte nové.

PŘÍŠTĚ: Jak pracovat s jednotlivými programy

Autor: Sylva Šporková
Související články