Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Památky UNESCO - 1. díl: Malebné Holašovice

23. října 2008 | 14:32

Turistická sezona pomalu odeznívá, ale české památky považované za součást světového kulturního pokladu, můžete obdivovat i nyní. Pojďte s námi na výlet.

Naše republika se může pochlubit 12 místy zařazenými na Seznam světového dědictví. Postupně vám je představíme v naší rubrice. Zaměříme se na ty méně známé.

Vypravte se s námi na místa, která ocenila mezinárodní organizace UNESCO.

- UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) = Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu

- V roce 1972 byla pod patronací UNESCO uzavřena Úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví, která zavazuje k povinnosti chránit materiální výtvory našich předků a jedinečné úkazy vytvořené přírodou.

- Česká republika přistoupila k úmluvě v roce 1990.

- Na základě Úmluvy se vytváří Seznam světového dědictví, v kterém jsou sepsány památky s mimořádnými univerzálními hodnotami.

- O zápisu do Seznamu světového dědictví rozhoduje Výbor světového dědictví

- Seznam obsahuje 788 kulturních a přírodních památek. V České republice je na tomto seznamu zapsáno 12 památek.

- Kompletní seznam památek naleznete na: http://whc.unesco.org

VESNICE HOLAŠOVICE

Zpestřete si výlet do jižních Čech návštěvou této unikátní vesničky, jejíž historie sahá do 13. století. Leží asi 18 kilometrů západně od Českých Budějovic na úpatí kopce Skalka. Cestou projedete vesničkou Jankov, ke které Holašovice samosprávně patří.

Historie: Mor zkosil celou vesnici
Název vesnice vypovídá, že se zde usídlili Holasici, tj. lidé Holase šlechtice zakladatele. Roku 1292 ji král Václav II. daroval spolu s několika okolními vesnicemi cisterciánskému klášteru, takže byla pod správou církve.

Kromě husitských válek vesnici v roce 1520 –1525 postihla epidemie moru, kterou přežily pouze dvě osoby! V místě hromadného hrobu stojí dodnes morový sloup. Církev osídlila vesnici především lidmi z Bavor a Rakouska a držela ji do roku 1848, kdy byla zrušena robota.

Proč patří ke světovému dědictví?
Než vesničku navštívíte, určitě si prostudujte pár zajímavostí z její historie. Obec je výjimečná tím, že většina staveb na návsi má zachovalou základní stavební dispozici ještě ze středověku. Nynější architektonická podoba domů vznikla ve druhé polovině 19. století, kdy byly fasády přestavěny do stylu takzvaného lidového – selského – baroka. Díky tomu je vesnice unikátní architektonickou památkou.

Selské baroko
Střed vesnice tvoří velká náves (120x70m), která se za celá staletí se takřka neměnila. Za pozornost stojí zejména krásné štíty holašovických kamenných stavení. Nikdo ani neví, nakolik do designu těchto krásných průčelí promlouvali mistři zednářští a nakolik jejich majitelé. Jisté je, že vesnice má unikátní styl, stejně jako všechny okolní.

Kaplička v Holašovicích.
Autor: www.unesco-czech.cz, Holašovice

Obec kypí životem
Holašovice nejsou žádný skanzen, právě naopak. Žijí svým životem, a dokonce citlivě plánují další zástavbu. Převážná většina usedlostí slouží k trvalému bydlení, pouze dvě se využívají k rekreaci. V obydlí kováře je dnes umístěn obchod s potravinami, v obci najdete i keramickou dílnu-obchod s keramikou.

Kam na jídlo
Bývalý hostinec slouží i nadále svému účelu – v Jihočeské hospodě v Holašovicích je útulno a dobře tu vaří: Dejte si třeba skvělou kachnu s jihočeským drbákem (speciální knedlík) a červeným zelím (125 Kč) nebo staročeské brambory na slanině s restovanou šalotkou.

Špejchar u Vojty
Na návsi najdete restauraci s penzionem Špejchar u Vojty. Těšte se na typické jihočeské speciality! Ubytovat se můžete v selském dvoře v apartmánech, vybavených kuchyňkou a příslušenstvím. Půjčí vám tu i kola! (Cena: 315 Kč/osoba/noc). Provoz je sezónní a končí 31. 10.

Muzeum Selský dvůr
Má otevřeno celý rok od 9 do 16 hodin, otevírací doba se řídí i zájmem návštěvníků. Vstup je 40 Kč, snížené vstupné 20 Kč. Prohlédnout si můžete celé původní hospodářství se starými zemědělskými stroji, obytné místnosti, sad a stáj s koňmi a další zajímavosti.

V muzeu Selský dvůr si prohlédnete celé hospodářství.
Autor: www.unesco-czech.cz, Holašovice

INFO: www.holasovice.eu

Letem světem další české památky UNESCO

Historické jádro Prahy
(na seznamu od roku 1992)

Pražská památková rezervace patří k největším na světě a zahrnuje celkem 1322 památkových objektů.
Autor: www.unesco-czech.cz

Na dlouhé podzimní toulky po našem hlavním městě jen tak nezapomenete. Pražská památková rezervace patří k největším na světě a zahrnuje celkem 1322 památkových objektů.
Nadchne vás přehršle architektonických stylů a malebná zákoutí. Projděte si Malou Stranu, Hradčany, Staré a Nové Město, Pražský Hrad...

www.pis.cz

"Sloup Nejsvětější Trojice" v Olomouci
(na seznamu od roku 2000)

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci vznikl v letech 1716 – 1754. Měří 35 metrů a v jeho spodní části se nachází kaple.
Autor: www.unesco-czech.cz

Tento barokní sloup vznikl v letech 1716 – 1754. Měří 35 metrů a v jeho spodní části se nachází kaple. Sochařskou výzdobu tvoří 18 soch světců, 12 figur světlonošů, 6 reliéfů s polopostavami apoštolů, dále sousoší Nanebevzetí Panny Marie umístěné ve střední části sloupu a vrcholové sousoší Nejsvětější Trojice. Sloup je největším seskupením barokních soch v rámci jedné skulptury ve střední Evropě.

www.olomouc.eu

Internetové hledání
Info o památkách UNESCO, fotografie atd. na: www.unesco-czech.cz

PŘÍŠTĚ: Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Lednicko-valtický areál a další

Autor: Olga Poucheová
Související články