Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nebojte se počítače - nekouše! -1. díl

Na rekvalifikaci není nikdy pozdě.
22. října 2008 | 12:30

Počítač není tajemný hrad v Karpatech. Dokáže být docela milým a praktickým společníkem. A navíc vás – na rozdíl od mužů – většinou nezradí. Je čas se seznámit.

Ještě jste nesebrala odvahu sednout si k počítači, nechat rozsvítit obrazovku a zkusit si, k čemu je to všechno vlastně dobré? Máte obavy, že něco pokazíte nebo vymažete, a váš manžel nebo děti se budou rozčilovat? Nebojte se! V následujících deseti pokračováních vás krok za krokem provedeme základy ovládání počítače i práce s internetem.

Computer patří do života
Počítač se stává nedílnou součástí života skutečně nás všech. Přesto existuje několik skupin lidí, kteří ho momentálně nemusí používat v zaměstnání a říkají si, proč se s ním tedy zatěžovat. Kromě starších lidí jsou to často právě ženy, které mají pocit, že "výpočetní technika" není nic pro ně. Jenže právě tenhle pojem, zavánějící technikou a počítáním, je hodně zavádějící. Počítač se totiž dá využívat k zábavě, ale může také šetřit čas, ulehčit práci nebo rychle vyhledat nejrůznější informace. Proč se ho tedy naučit ovládat?

Nebojte se počítače - nekouše!
Autor: Martin Mag

Deset důvodů, proč začít

1. I když počítač momentálně nepotřebujete v nynějším zaměstnání, je nanejvýš pravděpodobné, že v budoucnu vás práce s ním stejně nemine.

2. Pokud někdy přijdete o práci, s pomocí počítače bude hledání nového zaměstnání daleko jednodušší.

3. Nemusíte se rozčilovat a ztrácet čas na úřadech – mnoho věcí se dá už zařídit přes počítač (internet).

4. Ušetříte si nervy při předvánočním nákupním šílenství – naučíme vás nakupovat přes internet s dodávkou až do domu.

5. Vzhledem k tomu, že většina fotoaparátů je dnes digitálních, můžete si snímky třeba z dovolené nebo Vánoc nejen prohlížet, ale také upravovat.

6. Můžete také ušetřit – například telefonovat na druhý konec světa se dá

téměř zdarma právě pomocí počítače napojeného na internet.

7. Můžete pomáhat svým dětem při učení – všechny potřebné informace si předem vyhledáte na síti.

8. Nemáte čas zajít si popovídat s kamarádkami? Jde to i přes počítač! Navíc si s jeho pomocí třeba najdete úplně nové známé.

9. Přes internet si také najdete přesně tu dovolenou, po jaké toužíte – a navíc určitě za nejnižší možnou cenu.

10. A v neposlední řadě – vaše děti vám už nikdy neřeknou: "Prosím tě, tomu ty vůbec nerozumíš."

I v práci si můžete vytvořit příjemné prostředí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dejte na radu odborníků
Je pravděpodobné, že nějaký počítač se ve vašem okolí vyskytuje. Mají ho buď vaše děti ve svém pokojíku, manžel si nosí domů z práce notebook (přenosný počítač), nebo si můžete zajít k některé z kamarádek. Pokud ne, a uvažujete o pořízení vlastního přístroje, obraťte se se žádostí o radu na odborníky.

Jaký přístroj tedy vybrat?
Nejdříve si ale ujasněte, k čemu chcete počítač používat. Pokud si k němu sednete jen občas doma a užívat ho budete hlavně na psaní, prohlížení fotografií a občas se podíváte na internet, stačí vám starší stolní PC. Notebook bývá o něco dražší, zato si ho můžete vzít třeba na chatu nebo si ho dát na klín ve svém oblíbeném křesle.

Nedejte si vnutit super rychlé počítače s kvalitní grafikou – a také vysokou cenou. Není asi moc pravděpodobné, že byste ho používala k hraní akčních her či vytváření reklamní grafiky, takže by to byly vyhozené peníze. Ideální je přizvat si k nákupu kamaráda, který počítačům rozumí, ale nebude vás přesvědčovat ke koupi něčeho, co ani nevyužijete.

Takže dobře nakupte a příště si povíme, co a jak udělat, když poprvé zapnete sama svůj počítač.

Příště:
Základy – zapnutí, plocha, adresáře, soubory, programy, disketa, CD, DVD

Autor: Sylva Šporková
Související články