Neděle 12. května 2024
Svátek slaví Pankrác, zítra Servác
Oblačno 20°C

2. díl - Na túry do Žiarské doliny

30. září 2008 | 15:22

Tatry mají pro české turisty doposud velké, skoro magické kouzlo. Nádherné přírodní vyhlídky, svěží vzduch i zlepšující se kvalita služeb lákají do hor stále nové návštěvníky.

Zveme vás do půvabné Žiarské doliny v Západních Tatrách.

Žiarskou dolinu tvoří údolí dlouhé asi 8 kilometrů, které se rozkládá v centrální části Západních Tater. Je přístupné z obce Žiar, kam dojedete autobusem z Liptovského Mikuláše. Údolím vedou turistické stezky i cyklotrasy a ubytování nabízí řada okolních hotelů, chat a penzionů s celoročním provozem. Pokud se sem vypravíte autem, jsou pro vás dostupné skoro celé Tatry.

Zastavte se v Bešeňové
Autem se z Prahy do Žiarské doliny dostanete asi za 7 hodin. Příjemnou zastávku si udělejte před Liptovským Mikulášem v obci Bešeňová. Najdete tam krásné velké termální koupaliště se železitou vodou a celoročním provozem. Osvěžení před koncem cesty vám určitě přijde vhod.

Tip na levné ubytování
"I když se obecně má za to, že Tatry jsou drahé, v Žiarské dolině se dá sehnat i poměrně levné ubytování. V dolině je areál chaty Kožiar. Nabídnou vám tu vytápěné chatky se čtyřmi samostatnými pokoji a příslušenstvím," říká pan Milan Jirásek, který do doliny jezdí už 15 let. V centrální chatě je společenská místnost a jídelna. V jiné části areálu je hotel Spojár – vstupní brána do Žiarské Doliny, stojící zhruba 800 metrů od chaty. Zavítat můžete také do známé Žiarské chaty. (Ceny: Chata Kožiar a Hotel Spojár: 400 Sk/ osoba/ noc, + 250 Sk polopenze, + 350 plná penze.)

Určitě si pochutnáte
V chatě Kožiar skvěle vaří, jídlo je podobné českému, ale čekejte i místní dobroty, halušky, bramboráčky, na objednávku vám tu udělají skvělé vepřové koleno, ostré topinky, obložené talíře. V areálu si nenechte ujít také podnik zvaný "Bar pri troch balvanoch", kde si můžete dát něco ostřejšího.
"Malý kousek od chaty, asi 5 minut pěšky, je restaurace Koliba, odkud je nádherný výhled do kraje. Vaří zde speciality slovenské kuchyně. U restaurace mají ohradu s ovečkami a chovají tu koně, na kterých se můžete projet pod dohledem instruktora," říká pan Jirásek. Při delším pobytu v Tatrách potkáte na výletech spoustu zvířat, třeba milé huňaté psy.

Slovenská specialita – halušky.
Autor: Informační centrum města Liptovský Mikuláš, chata Kožiar, www.slovenske.cz, MILAN JIRÁSEK

Kam dojdete po svých

- Pěšky se z areálu vydejte na Žiarskou chatu, vede tam asfaltová cesta, nebo můžete jít zkratkami lesem. Za hodinku a půl tam dojdou i děti a senioři. Dolů můžete jet i na koloběžce.

- Nedaleko Žiarské chaty najdete obdobu vysokotatranského symbolického cintorínu – malou zvoničku na památku obětem Západních Tater. Svou krásou vás okouzlí nedaleký Šarafiový vodopád.

- Pokud se vydáte až na vrchol Baranec (2184 m.n.m.), který dominuje celé dolině, vezměte si dobré boty a spolehlivé oblečení. Výhled z hory stojí za náročnější výstup.

Výlet na půl dne

Vážecká jeskyně a Skanzen Pribilina
Nejmladší přírodní muzeum na Slovenku se jmenuje "Múzeum liptovskej dediny v Pribyline" (Skanzen Pribilina). Leží asi 8 kilometrů od Žiarské doliny cestou po tatranské magistrále (po cestě zhruba 35 km daleko). Můžete tu obdivovat dům největšího boháče vesničky, nahlédnout do skromných domečků chudiny nebo si prohlédnout školu. Najdete tu mimo jiné budovy ze zátopové oblasti Liptovská Mara. Jestliže si chcete udělat výlet na odpoledne, nejdřív se zajeďte podívat do krápníkové Vážecké jeskyně a potom do skanzenu.

Vrbické pleso
Autor: Informační centrum města Liptovský Mikuláš, chata Kožiar, www.slovenske.cz, MILAN JIRÁSEK

Výlet na celý den

Jeskyně, Chopok, Vrbické pleso
Celý den vám zabere výlet z Liptovského Mikuláše ke známým slovenským jeskyním. Od první zastávky, Demänovské ledové jeskyně se po nenáročné turistické trase a po zhruba hodinové chůzi dostanete k Demänovské jeskyni svobody. Odtud dojdete asi za hodinu a půl k lanovce na druhý nejvyšší vrchol Nízkých Tater – Chopok. U vrcholu se nachází Kamenná chata, odkud se vám otevře úchvatný výhled na celé pohoří.

Vrbické pleso
Od Demänovské jeskyně svobody se místo na Chopok můžete vydat k Vrbickému plesu. Dojdete tam asi za dvě a půl hodiny a procházka kolem něj se vám nesmazatelně vryje do paměti. V hladině se zrcadlí okolní horské masivy. Pokud si s sebou vezmete balíček na cestu, můžete romanticky a v klidu posvačit třeba na kládách kolem značené stezky.

 

Autor: Olga Poucheová
Klíčová slova: bpž;bpz;cestování;
Související články