Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nakupujte kvalitně, vsaďte na BIO

8. září 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Farmářský, přírodní nebo třeba domácí. Na obalech výrobků se můžete setkat s nepřeberným množstvím líbivých názvů, ve kterých rozhodně není jednoduché se vyznat. Mějte ale na paměti, že skutečnou bio kvalitu zaručí pouze správné značení nebo certifikát.

Označení BIO může nést pouze certifikovaná potravina, která splňuje požadavky produkce rostlinných komodit i chovu zvířat kladené na ekologické zemědělství. To je podloženo národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. Nenechte se proto zmást. To, že je něco vypěstované na zahrádce, neznamená, že jde o bio produkt!

Ministerstvo zemědělství pověřuje vybrané kontrolní organizace, jimiž jsou KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont, k zajištění dohledu nad dodržováním pravidel týkajících se péče o zvířata a pěstování plodin v režimu ekologického zemědělství. Každý, kdo chce své produkty označovat jako bio, musí nejprve zkontaktovat jednu z těchto organizací a uzavřít s ní smlouvu o kontrole. Minimálně jednou ročně celý řetězec ekologické produkce – od prvovýroby až po distribuci – prochází speciální kontrolou.

Inspektoři provádějí také namátkové kontroly, při nichž odebírají vzorky, aby vyloučili použití nepovolených látek. Kromě účetnictví inspektoři posuzují například ustájení zvířat, kvalitu krmiva, pole nebo skladové prostory. Pokud kontrola neprokáže žádné porušení pravidel, organizace vydá certifikát o původu bioproduktu. Ekologický způsob hospodaření je navíc kontrolován například také Státní veterinární správou nebo Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Pokud byste se o ekologickém způsobu hospodaření chtěli dozvědět více, navštivte stránky myjsmebio.cz.

Autor: Státní zemědělský intervenční fond

Objevte kouzlo agroturistiky a vyrazte za nákupem přímo na farmu

Rádi byste dobře nakoupili a zároveň si užili s rodinou parádní výlet? Ekofarma Jáňův dvůr nabízí ubytování ve dvoulůžkových pokojích s možností přistýlek pro děti. Ve dvoře najdete pohostinství, kde si můžete dopřát bohatý oběd nebo večeři a kde se vaří výhradně z lokálních surovin. Oblíbené je také večerní grilování, návštěva vinného sklípku nebo projížďky na koních, které jsou vhodné jak pro začátečníky, tak i zkušené jezdce. Kromě koní zde najdete také ovce nebo kozy, díky nimž si můžete na místě dopřát mléčné pochoutky v bio kvalitě. Více informací o farmě, hospůdce i penzionu najdete na januvdvur.cz.

Autor: Státní zemědělský intervenční fond

Inspirace pro vaření z hovězího 

Patříte mezi milovníky hovězího masa, ale dopřáváte si ho spíše v restauraci, protože si na něj doma netroufnete? Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých partiích, přečíst si o nich základní informace, a rychle tak zjistit, na jaké pokrmy se ideálně hodí. Udělali jsme to za vás! Na webu myjsmebio.cz nově najdete vše na jednom místě.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Autor: Státní zemědělský intervenční fond

Kupujte bio pro naši budoucnost! Při nákupu hledejte loga biozebry a biolistu, pouze tyto značky Vám zaručí skutečnou biokvalitu.

Video se připravuje ...