Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jednou nohou v hrobě: Čeští muži zanedbávají onkologickou prevenci

4. října 2016 | 12:00

Přesto, že jim reálně hrozí rakovina prostaty, tlustého střeva či plic, hlavy si s tím nelámou a na prevenci kašlou!

Dle průzkumu společností Sanofi a Millward Browa totiž pravidelné onkologické prohlídky absolvuje jen čtvrtina ze čtyř milionů dospělých. Muži navíc s oblibou svalují vinu na své praktické lékaře. Celých 53% z nich uvedlo, že je jejich obvodní lékař dostatečně neinformuje o nutnosti prohlídek.

„Primární prevence znamená zdravý životní styl, ale ta do výzkumu nebyla zahrnuta. Sekundární prevence znamená častý záchyt nemoci v tzv. němém stadiu. Vysoké procento oslovených nepovažuje prevenci za důležitou, jiní ji zase bagatelizují s tím, že se cítí zdravotně v pořádku. To by mělo být varovným signálem a mělo by urgentně vést k zvýšení informovanosti veřejnosti o všech možnostech prevence jak primární, tak sekundární,“ řekl pro Aha! prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky 1 LF UK VFN v Praze.

Smutným příkladem zanedbání prevence je český badbintonista Petr Koukal (30), který v pouhých 24 letech onemocněl rakovinou varlete. „Kdybych býval šel k lékaři hned, když jsem si něco na varleti nahmatal, mohla stačit jen operace,“ říká sportovec, jemuž se nemoc naštěstí povedlo překonat.

Statistiky jsou přitom víc, než hrozivé. Denně podlehne rakovině okolo 70 Čechů! Diagnózu některé z forem onemocnění si jich vyslechne na dalších 220. Není tedy radno cokoli podceňovat! V rámci prohlídek lze absolvovat například vyšetření karcinomu tlustého střeva, vyšetření prostaty a naprostou nutností je věnovat dostatek času samovyšetření varlat či sledování možných příznaků rakoviny kůže.

Autor: erd, ida
Video se připravuje ...