Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Na encefalitidu vakcína, na boreliózu antibiotika: Pozor! Klíšťata jsou tady

16. března 2016 | 21:29

Loni onemocnělo klíšťovou encefalitidou 351 Čechů, hlášena byla i dvě úmrtí. Česká republika tak drží smutné prvenství v počtu případů v Evropě za rok 2015. Proočkovanost české populace je stále vzhledem k velikosti zasaženého území nízká – necelých 24 %.

Nejvíce případů onemocnění (loni více než 30 %) se objevuje u lidí ve věku od 55 let výš. Jenže ti jsou paradoxně proočkováni nejméně. Naopak nejvíce je naočkovaná populace ve věku 18 až 24 let.

Na rozdíl od lymské boreliózy, která se léčí antibiotiky, v případě klíšťové encefalitidy neexistuje specifická léčba a lze pouze tlumit příznaky. „Jedinou účinnou ochranou je očkování,“ tvrdí doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu.

Dodává: „Očkovat lze děti od jednoho roku věku, dospělé i seniory, a to po celý rok. Letos na očkování přispívají všechny zdravotní pojišťovny částkou pohybující se v rozmezí 300 až 1000 Kč. Právě nyní, před nástupem »klíšťové« sezony, je vhodná doba pro začátek očkování.“

Nemoci přenášené klíštětem

Lymská borelióza

Jde o bakteriální onemocnění a typickým příznakem je rozšíření červené skvrny v místě přisátí. Onemocnění doprovázejí bolesti hlavy, svalů a únava. V pozdních stadiích dochází k chronickému postižení kloubů, nervového a kardiovaskulárního systému. Včasná léčba je velmi důležitá a probíhá pomocí antibiotik. Očkování proti borelióze neexistuje. Ročně je lymská borelióza diagnostikována u přibližně 3500 lidí.

Klíšťová encefalitida

Je virového původu a nedá se účinně léčit. Onemocnění začíná také podobně jako chřipka. Druhá fáze nastupuje většinou vysokými horečkami, bolestmi hlavy, světloplachostí, tuhostí šíje, poruchami paměti a spánku, třesem. U nejtěžší formy se mohou vyvinout obrny nervů, může dojít k selhání životně důležitých center a v nejtěžších případech hrozí i smrt.

Autor: Iva Dvořáková