Když je žaludek v ohrožení | Pro ženy | Blesk.cz

Když je žaludek v ohrožení

23. září 2008 | 13:20

Tlaky, bolesti či svíravé pocity žaludku jsou pro člověka velmi nepříjemné a svazující. Většina z nás podobné stavy řeší buď léky, aniž bychom znali přesnou příčinu obtíží.

Nebo jen nepříjemné období přečkáme s nadějí, že se již nebude opakovat. Ani jeden přístup nám však moc nepomůže.

Žaludek se nachází mezi jícnem a dvanáctníkem, pod koncem hrudní kosti. Má tvar vaku, který se může roztahovat. Hlavní funkcí této elastické části trávicího ústrojí je shromažďovat a trávit potravu pomocí enzymu pepsinu a kyseliny chlorovodíkové, která vytváří silné kyselé prostředí důležité pro činnost pepsinu. Kromě toho chrání tato kyselina žaludek a střevo před většinou bakterií. K promíchávání obsahu žaludku slouží peristaltika neboli pravidelné vlnovité pohyby stěny žaludku. Zhruba po třech hodinách natrávená potrava odchází ze žaludku postupně do dvanáctníku a dále do tenkého a tlustého střeva.

Žaludek trpí, když...

... se přejídáme
... konzumujeme zkažené potraviny
... špatně kombinujeme jednotlivé složky potravy
... nevhodným jídlem místo trávení dochází ke kvašení
... jíme nepravidelně
... dopřáváme si jídlo v pozdních večerních hodinách
... jsme stále ve stresu
... pijeme přes míru alkohol, kávu a kouříme

Na vředy pozor!
Zásadní roli při vzniku vředové choroby žaludku a dvanáctníku hraje bakterie zvaná Helicobacter pylori. Lze ji vysledovat ve vzorcích žaludeční sliznice, dechovým testem nebo vyšetřením vzorku stolice. Na zničení této bakterie platí naštěstí antibiotika. Ale za naše žaludeční vředy mohou i další faktory, především kyselé prostředí žaludku, stres a rychlý životní styl či nerovnováha v ochranných žaludečních faktorech (např. oslabený ochranný povlak na sliznici). Velmi nebezpečné jsou i některé léky, např. ty s analgetickým a protizánětlivým působením – u některých citlivějších lidí mohou vyvolat vznik vředů, často komplikovaných krvácením.

Jak předcházet žaludečním potížím

- neutralizujte tvorbu žaludečních šťáv (např. mlékem či mléčnými výrobky)
- jezte pravidelně, spíše častěji v malých dávkách
- vybírejte potraviny, které váš žaludek dobře snáší
- krátkodobou bolest žaludku zkuste utišit teplými obklady
- vyhýbejte se alkoholu a kávě, lepší jsou čaje z meduňky, heřmánku či máty
- při častých dlouhodobých potížích neotálejte s návštěvou léka

Metody vyšetření žaludku a dvanáctníku

1. Gastroskopie – přes jícen do žaludku a dvanáctníku je zaveden přístroj s optikou, kterým lze prohlédnout sliznice, zaznamenat případné změny či odebrat vzorky tkáně k podrobnému vyšetření.

2. Endoskopické ultrasonografické vyšetření – ke konci endoskopu je přidělána sonda k sonografickému zobrazení.

3. Rentgenologické vyšetření – jde spíše o doplňující metodu.

4. Vyšetření počítačovou tomografií

5. Další metody: izotopové vyšetření žaludeční sliznice, vyšetření chemismu žaludeční sliznice, funkční vyšetření žaludku.

Autor: Helena Novotná
Klíčová slova: zdraví, žaludek
Související články