Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pilulky polykáte bez pauzy

Nový druh antikoncepce se užívá bez pauzy.
11. září 2008 | 13:22

Máte potíže s pravidelností v užívání antikoncepce? Zkuste pilulky proti otěhotnění v novém rytmu! Novinka je nyní dostupná i pro všechny české ženy.

Její vylepšení je v tom, že odpadá pauza v polykání léků. Nový druh antikoncepce je šetrnější ke zdraví a poskytuje i psychické pohodlí.

"Antikoncepce obsahuje nízkou dávku estrogenu a 3 mg hormonu drospirenonu. Novinkou je pak to, že nemá ustálený rytmus, během nějž žena bere antikoncepci 21 dní a sedm dní má v polykání pauzu. Její rytmus je totiž 24 dní užívání tablet, které obsahují účinnou látku zabraňující početí, a čtyři dny užívání placeba, tedy léku bez účinné látky. Snížení pauzy, při které žena antikoncepci nebere, tak zamezí výraznému poklesu hormonů v těle. Tím odpadají potíže, které výkyvy hormonální hladiny doprovázejí," říká gynekoložka Dagmar Makalová.

Vždy je lepší nechat se včas vyšetřit lékařem.
Autor: Adam Kuchař

Mezi ně patří bolesti hlavy, břicha, změny nálady, napětí v prsou nebo otoky. "Tím, že se antikoncepce bere bez přestání, odpadá problém se zapomínáním užití. Braní bez pauzy se stane záležitostí, která je ritualizovaná. To ženě dodává pocit bezpečí," říká psycholožka Zdeňka Sládečková.

Nová antikoncepc je v lékárnách od září a balení na tři měsíce stojí 968 korun.

Autor: htl
Klíčová slova: zdraví;antikoncepce;
Související články