Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slinivka - malý, ale životně důležitý orgán

11. září 2008 | 12:20

Přemýšlet o slinivce zdravého člověka skoro jistě ani nenapadne. Teprve když dojde k jejímu onemocnění, dostává se tento orgán do popředí našeho zájmu.

Čím a jak je slinivka břišní prospěšná organismu a jaké zdravotní potíže hrozí, je-li narušena její funkčnost...?

Slinivka břišní měří mezi 16 a 22 centimetry a váží okolo 80 gramů, leží mezi žaludkem a dvanácterníkem. Tvoří trávicí šťávy, které se podílejí na zpracování potravy – štěpí tuky, cukry a bílkoviny svými enzymy. Navíc produkuje různé hormony, především inzulín, které jsou důležité pro správný metabolizmus.



Kdy nastává problém
Slinivka může přestat správně pracovat z několika důvodů. Nejčastější příčinou jejího onemocnění je nadměrné pití alkoholu. Dále může dojít k postižení nádorem, k akutnímu či chronickému zánětu, ke krvácení do žlázy, k poškození tkáně, infekci či k tvorbě cyst. Časté jsou též záchvaty po požití alkoholu nebo vinou žlučníkových kamenů, dále po požití některých léků či po úrazu. Ve zhruba 15% případů zůstane důvod záchvatu neznámý...

Příznaky akutního zánětu slinivky

- bolesti v horní části břicha, někdy i několik dní
- břicho je jakoby oteklé a citlivé
- špatně odcházejí plyny
- bolest má více podob – rychlá a intenzivní, mírná, zhoršující se s jídlem, pomalu nabývající na síle
- bolest může přecházet z břicha do páteře, levého boku či jiných oblastí
- dostaví se nevolnost, někdy opakované zvracení
- stoupá horečka, je zrychlený pulz
- může se přidat dehydratace

Léčba krok za krokem
Léčba akutního zánětu slinivky závisí na tom, jak je silný záchvat a též na možných komplikacích. Tento typ zánětu naštěstí většinou po pár dnech sám ustoupí, léčba uzdravující proces hlavně podporuje a urychluje. Nutná je zpravidla infuze, někdy též antibiotika, ve výjimečných případech, například u zaklíněných žlučníkových kamenů, je potřeba chirurgický zákrok. Po vyřešení akutního onemocnění je nutná dieta – zakázaný je alkohol, ledové a perlivé nápoje, tučná, mastná a kořeněná jídla, česnek, cibule, papriky apod.

VÍTE, ŽE...

... náhlý zánět slinivky břišní může ohrozit váš život? při bolestech proto ihned vyhledejte lékařskou pomoc

... nejčastěji se na toto onemocnění umírá do týdne od prvních příznaků?

... z krve lze zjistit rozsah zánětu a podráždění slinivky?

... vinou dlouhodobého zánětu mohou vznikat ve slinivce cysty, útvary vyplněné tekutinou?

... zánět slinivky může vyvolat cukrovku?

... vlastní cukrovce předchází tzv. porušená glukózová tolerance? Je to okamžik, kdy už tělo není schopné snížit hladinu cukru v krvi tak rychle jako u zdravého člověka.

... je-li vám nad čtyřicet let, máte nadváhu a vyskytuje se cukrovka ve vaší rodině, měli byste se nechat každé dva roky vyšetřit?

... máte-li cukrovku a onemocníte-li chřipkou, měli byste vyhledat lékaře? Chřipka může rychle měnit hladinu cukru v krvi.

Autor: VEB
Klíčová slova: zdraví;slinivka;
Související články