Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vložky versus tampony

Buďte půvabná třeba i na poušti.
25. srpna 2008 | 14:23

Vložky, nebo tampony? Dilema, které řeší miliony žen. Jedny tvrdí, že tampony jsou škodlivé, jiné bez přemýšlení sáhnou po tamponu, protože se cítí mnohem pohodlněji.

Lze vůbec jasně říci, co je zdravější? Na tuto otázku jsme se pokusili najít odpověď.

Vložky a tampony v čase

· Egypťanky nebo Římanky používaly různé hadříky. Jako vložky, nebo tampony jim také sloužila tráva nebo papyrus.

· První improvizované tampony si ženy do pochvy vkládaly už 1500 let před naším letopočtem. Bohaté dámy v Byzanci je rolovaly z ovčí vlny.

· Do 19. se století nosily tzv. menstruační košile, měly na bocích rozparky, jimi pak byla protažena látka a cípy se svázaly.

· První vložky byly sice savé, nikoliv ale tak dokonale, jako ty které používají ženy dnes, kdy "všechno" zůstane dokonale na svém místě. Různými pásy, ať už z textilu nebo kůže, se připevňovaly k tělu.

· V roce 1930 už byly vložky na knoflík a po použití se praly. V této době se zároveň objevují první tampony.

Dámská hygienická vložka

KLADY
+ když si nemůžete umýt ruce, abyste si zavedly tampon, sáhnete po vložce
+ vhodné na konec menstruace
+ kombinovat je můžete s tamponem pro větší bezpečí

Dámská hygienická vložka
Autor: archiv

ZÁPORY
– omezují v pohybu
– můžete cítit nepříjemný zápach
– mohou dráždit citlivou pokožku

Vědci vyvrátili mýty o tamponech!

· Neblokují menstruační krvácení! Tampony dokáží spolehlivě nasáknout krev, podobně jako houba pohlcuje vodu. Jsou vyrobeny z vysoce absorpčního materiálu.

· Nepoškozují vagínu ani děložní čípek! Vždy byste měly používat takovou velikost tamponu, která odpovídá míře krvácení, aby nedocházelo k vysušování poševního prostředí.

· Nezpůsobují vaginální infekce! Nebylo prokázáno, že tampony by měly na svědomí jejich vznik. Bakteriální nebo kvasinkové infekce se dávají většinou do spojitosti se sexuálními styky nebo nějakými změnami v imunitním systému.

· Tampony jsou podle vědců hygieničtější než vložky – v kalhotkách dochází k jejich pohybu a může dojít k zavlečení střevních bakterií z konečníku do pochvy.

· Žádná lékařská studie nedává do souvislosti používání tamponů a riziko rakoviny.

Alternativa: EKOvložky!
Pro většinu dívek a dam to je těžko představitelné, ale některé ženy se vrací k látkovým vložkám a samy si je šijí. Tak jako Jitka Kolářová. K výrobě ekovložek jí stačí ji k tomu jehla, nit, patentek a kousek nylonu. "Vložky jsou tenké, savé, příjemné na dotek a také barevný design můžete přizpůsobit vašemu vkusu," pochvaluje si látkové vložky sedmadvacetiletá feministka Kolářová. "Když si představím, kolik let se odpad z obvyklých vložek rozkládá, raději sáhnu po jiné alternativě. Styk s vlastní krví mi nevadí, je to přece kontakt s mým tělem," dodává. Na internetu najdete i podrobný návod na jejich ušití.

Některé ženy se vrací k látkovým vložkám a sami si je šijí.
Autor: www.mommystouch.cz

Menstruační kalíšek
Další alternativa vložek nebo tamponů je menstruační kalíšek. Vzhledem k jeho velikosti se samozřejmě nedá použít u panen. Má ale i své výhody, jeho povrch je odolný vůči pomnožení bakterií, nezůstávají po něm drobné částečky uvolněného materiálu jako u tampónů, nebo nedochází k dráždění zevních rodidel a okolí v důsledku tření, tak jako při použití menstruačních vložek.

KLADY
+ krev zachytí uvnitř
+ bakterie se těžko uchytí
+ maximální hygiena

ZÁPORY
– nevhodný pro panny
– nemůžete jej kdekoli vymýt
– musíte získat nasazovací grif

Fakta o tamponech

· Tampony jsou maximálně diskrétní.

· Můžete nosit upnuté oblečení a nemáte pocit, že je něco vidět.

· Krev je absorbována do tamponu uvnitř pochvy, nepociťujete vlhko v intimních oblastech.

· Tampon se v těle sám "neztratí", na svém místě jej udržují svaly pánevního dna.

· Na rozdíl od vložky nedráždí vnější pohlavní orgány.

· Necítíte nepříjemný zápach.

· Sportovat s nimi je pohodlnější, bez problémů s nimi můžete plavat.

· Tampony mohou bez problémů používat i panny – panenská blána je většinou dostatečně pružná a s dostatečně velkým otvorem (dobré je vyzkoušet nejprve ty "mini").

· Mohou se používat i na noc – ve vagíně mohou být zavedeny až 8 hodin.

KLADY
+ můžete s nimi cvičit i plavat
+ necítíte vlhko
+ jsou velmi diskrétní

ZÁPORY
– mohou protéct, když neodhadnete sílu krvácení
– mohou vysušovat sliznici
– mohou tlačit

Tampony a syndrom toxického šoku (STS)

· STS bývá dáván do souvislosti s použitím menstruačních tamponů, ale při dodržení doporučené frekvence jejich výměny, tedy alespoň 3-4x za den, maximálně po 8 hodinách, není třeba mít z této závažné komplikace obavy.

· STS je vzácné, ale velmi nebezpečné onemocnění způsobené bakteriálním toxinem.

· Projevuje se vysokou horečkou, kožní vyrážkou, překrvením sliznic, poklesem krevního tlaku, průjmem a zvracením, poruchami centrálního nervového systému., jehož producentem bývá nejčastěji stafylokok.

· K jeho rozvoji je potřebná dostatečně dlouhá doba, k pomnožení bakterií a vytvoření dostatečného množství toxinu, a to alespoň 8 hodin.

· Lékaři se v gynekologické praxi setkávají i s několik dnů zapomenutým tampónem, který sice dokáže vyvolat opravdu silný a nepříjemný poševní zánět a výtok, ale vznik STS je i v tomto případě spíše jen teoretická možnost se kterou se naštěstí většina gynekologů nikdy nesetká.

· V České republice nebyl STS v souvislosti s používáním tamponů nikdy popsán.

PORADNA LÉKAŘE

MUDr. Ondřej KŘENEK, Gynekologicko-porodnické oddělení, Nemocnice Kroměříž

Nasáknou tampony skutečně krev, nehromadí se "vevnitř"?
Absorpční schopnost moderních tampónů je opravdu značná. Pokud je zvolena optimální velikost dle intenzity krvácení a dodržena frekvence výměny, měly by bez obtíží veškerou menstruační krev spolehlivě pojmout.

Při používání tamponů se prý ženy nepotýkají tolik se záněty, jako když žena používá vložky…
Menstruační krev, spolu s odloučenými částmi děložní sliznice, je výbornou živnou půdou pro pomnožení bakterií a pokud je tato krev pohlcena a zadržena v tampónu, může to bakteriím jistě docela ztrpčovat život, samozřejmě pokud na něj žena nezapomene, tím se samozřejmě karty obrací…

Nemůže tampon při plavání v rybníce nasáknout špínu?
Tampón není samozřejmě tak dokonalý, aby pohlcoval jen menstruační krev a při koupání nasákne i vodu z vnějšího prostředí. Ale musíme si uvědomit, že pochva není natolik oddělená od zevního prostředí a voda se dovnitř při koupání běžně dostává. Pokud se nejedná o silně znečištěnou vodu, která by mohla způsobit problémy i sama o sobě, není třeba mít s takto nasáklého tampónu obavy. Každopádně je ale lepší jej po koupání vyměnit.

Mladí lidé se za "pomocí" tamponů dokonce opíjejí. Dívky si je namočené v alkoholu zavádí do pochvy, kluci do konečníku…
Tampón s etanolem v konečníku není nic nového a převratného, může snad dojít, při velké koncentraci destilátu, k podráždění sliznice, větší podíl takto "požitého" alkoholu působí přímo na mozkové neurony, ale zase třeba k játrům je to metoda o něco šetrnější než klasicky vypitá sklenička. Z celé řady důvodů však osobně preferuji klasické způsoby…

Doporučil byste spíše nošení vložek, nebo tamponů?
Výběr je na samotné ženě, z medicínského hlediska nelze ani jeden ze způsobů zatratit nebo naopak povyšovat nad všechny ostatní.

Autor: VEB
Související články