Celozrné či bílé pečivo | Pro ženy | Blesk.cz

Celozrné či bílé pečivo

22. srpna 2008 | 09:16

Můžete mi vysvětlit, jaký je rozdíl mezi bílým a celozrnným pečivem? Slyšela jsem, že energie mají stejně. Proč se tedy doporučuje to tmavé? Miluše, Čekánov

Na vaše otázky odpovídá:

Věra KRÁLOVÁ. nutriční terapeutka

Energetická hodnota celozrnného pečiva je opravdu téměř stejná jako u pečiva bílého (podrobnější informace zjistíte např. v E-kalkulačce na www.flora.cz). Nicméně biologická hodnota celozrného pečiva je vyšší. Toto pečivo obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Má také nižší glykemický index, což je pro naše tělo výhodnější. Proto bychom měli celozrnné pečivo ve svém jídelníčku rozhodně preferovat.

Tento chléb je upečený z bioproduktů.
Tento chléb je upečený z bioproduktů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský, BACKALDRIN

Autor: zpracovala: len
Související články