Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alergie na slunce

12. srpna 2008 | 15:17

Právě teď, v horkém letním období, jsme vystaveni působení škodlivých vlivů, které mohou vyprovokovat náš organismus k nepříjemné bouřlivé reakci.

Patří k nim i sluneční paprsky, jejichž UV záření dokáže způsobit vážné kožní problémy.

Opalovala jste se a po celém obličeji, dekoltu, pažích a zádech vás naskákaly svědivé pupínky? Právě takto se projevuje alergie na ultrafialové (UV) paprsky.

Jak předcházet potížím: Odejděte ze slunce, dříve než začnete pociťovat napětí na kůži. Používejte opalovací mléko s ochranným filtrem 20 a víc. Opalovací přípravek bez obsahu tuku může tomuto "slunečnímu akné" zabránit. Mnohdy jde totiž hlavně o reakci na tuky a oleje obsažené v kosmetice. I při další péči o pokožku používejte raději přípravky bez obsahu tuků.

Léčba
Použijte antihistaminika nebo kortizolovou mast, na kterou není potřeba lékařský předpis. Pomáhají také homeopatické masti, například D6 natrium chloratum.

HERPES ZE SLUNCE

Silné sluneční záření oslabuje imunitní systém. Na pokožce, především v obličeji, se mohou rozšířit herpes viry a vyvolat alergické projevy, například pocit napětí, svědění nebo puchýřky.

Jak předcházet potížím: Posilujte svou imunitu, například kapkami z rostliny echinacea. Vyvarujte se námahy a dlouhého opalování.

Léčba: Při prvních pocitech napětí a mravenčení na kůži se natřete gelem obsahujícím výtažky z meduňky lékařské (nanášejte třikrát až pětkrát denně).

SPÁLENINY

Infračervené a UV záření ve slunečních paprscích vyvolává plošné popáleniny se zarudnutím kůže. Při dotyku jsou zasažená místa velmi bolestivá.

Jak předcházet potížím: Chraňte se stejně jako při alergii na slunce.

Léčba: Okamžitě a dlouho kůži ochlazujte, ale ne ledem! Zkuste to vydržet alespoň jednu hodinu. Přikládejte si na tělo například studené a mokré utěrky. Obklady stále vyměňujte, aby se utěrky nestačily na pokožce zahřát. Nebo se sprchujte tak dlouho, dokud se vám kůže neochladí. Jakmile pocítíte, že máte pokožku znovu teplou, opět si dejte sprchu. Naneste si na tělo v tenké vrstvě bílý jogurt. Vytahuje z kůže látky, které vyvolávají zánět.

NÁŠ TIP:
Kůži vám pomohou ošetřit osvědčené výrobky s panthenolem a s aloe vera.

VYRÁŽKY V OBLASTI BIKIN

Alergicky může vaše pokožka reagovat také na drobné ranky, které vzniknou po holení v intimních partiích. Pot a bakterie způsobují malé záněty.

Jak tomu předcházet: Po holení používejte speciální vodu po holení s heřmánkem, s aloe vera nebo s myrtou.

Léčba: Obklady z dubové kůry nebo z jitrocelu (jednou až dvakrát denně).

Autor: Eva Hrdinová
Související články