Umělá sladidla | Pro ženy | Blesk.cz

Umělá sladidla

11. srpna 2008 | 08:11

Nedávno jsem slyšela jsem, že není dobré nahrazovat cukr jen umělými nízkokalorickými sladidly. Proč? Marie, Strakonice

Na vaše otázky odpovídá:

Petr OSTEN

Publicista a propagátor zdravého životního stylu
www.fitnesshelp.cz

Takovéto zprávy se šíří velice rychle, ale odpověď není zcela jednoznačná. Aspartam se hojně používá jako nízkoenergetické sladidlo. V zásadě jde o tzv. dipeptid, tj. látku složenou ze dvou aminokyselin, z kyseliny asparagové a z fenylalaninu. Aminokyseliny se spojují navzájem, vytvářejí tzv. peptidy a následně bílkoviny. Peptidy jsou základní stavební složkou bílkovin. V žádném případě nejde o cizorodou látku, která by v organismu mohla vyvolávat negativní účinky. Je však předmětem studií a z dlouhodobého hlediska se může i nepříznivě zapsat v lidském organismu. Každopádně platí všeho s mírou.

Nízkokalorické sladidlo. Ano či ne?
Nízkokalorické sladidlo. Ano či ne?
Autor: Dušan Křístek

Autor: zpracovala: len
Klíčová slova: bpž;bpz;poradna;sladidlo;
Související články