Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ledviny a močové ústrojí

Vždy je lepší nechat se včas vyšetřit lékařem.
30. července 2008 | 11:20

Řezání, pálení, bolest či jiné nepříjemné pocity při močení? Odhoďte stud a řešte své problémy co nejdříve! Zanedbání může přinést veliké komplikace.

Zanedbat cokoli jen proto, že svěřit se lékaři je pro nás nepříjemné, často znamená velké zdravotní komplikace.

Močové ústrojí je velmi jemný a zároveň výkonný mechanizmus skládající se z ledvin, močovodů, močového měchýře a močové trubice. Moč z obou ledvin odtéká močovodem do měchýře, kde se shromažďuje až do vyprázdnění. Častost močení závisí na vůli každého jedince, ovšem množství moči vyrobené ledvinami závisí na množství požitých tekutin.

Kaménky mohou být dědičné
Pokud patříte k lidem, kteří se hodně potí, čímž toho i přes dostatečný přísun tekutin o to méně vymočí, můžete začít trpět močovými kaménky. V moči se vám totiž více usazují odpadní a kamenotvorné látky, z nichž kaménky vznikají. Jejich průchod z ledvin do močového měchýře může trvat hodiny, ale i dny. Někdo to vůbec nezaznamená, jiný trpí záchvaty ostré bolesti, obvykle na jedné straně těla. Přidat se mohou potíže s močením, moč je tmavá a může v ní být krev. Kaménky bývají dědičné, častěji jimi trpí muži než ženy.

S infekcí vždy k lékaři
Infekce močových cest postihuje nejčastěji dospělé ženy žijící aktivním sexuálním životem, dále dlouhodobě nemocné a starší osoby a lidi s oslabeným imunitním systémem. Infekce močových cest je bolestivé onemocnění, ale dá se léčit antibiotiky. Vždy je lepší nechat se vyšetřit lékařem, aby byla vyloučena možnost jiného problému – mohlo by jít například o některou sexuálně přenosnou nemoc, o onemocnění prostaty, endometriózu či zánětlivé onemocnění pánevní oblasti.

"BABSKÉ" RADY

1. Proti zánětu močového měchýře pomáhá brusinková šťáva – má to ale háček. Dnes už víme, že látka v brusinkách obsažená je v tak malé koncentraci, že bychom museli sníst minimálně 6 kg brusinek denně... Proto je vhodnější koupit si tyto potravinové doplňky přímo v lékárně.

2. Zánět lze zmírnit nálevem z kopřiv: jednu lžící sušených drcených kopřiv přelijte šálkem vroucí vody. Vychladlé se užívá lžíce zhruba po dvou hodinách.

3. Pomáhá též roztok z léčivé byliny vodilky, kterým je vhodné omývat genitálie – na šálek vody se dají dvě lžičky vodilky, vaří se čtvrt hodiny a vychladlé používá. Zánět močových cest toto ale moc neovlivní.

Autor: MAJ
Související články