Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dodržujete pitný režim?

Na každých započatých 15 kg hmotnosti pijte 0,5 l denně.
4. července 2008 | 12:12

Bez vody by nikdy nevznikl život. V suchu všechno chřadne a odumírá. Víme, že květiny nám bez zálivky uschnou, ale na dodávky tekutin našemu vlastnímu organismu často zapomínáme. Podvědomě sice víme, že je nutné doržovat pitný režim, ale večer občas zjistíme, že veškerý přísun tekutin za celý den tvořilo jenom pár šálků kávy.

Voda v lidském těle
Tělo dospělého člověka tvoří ze 60 procent voda. Potřebujeme ji jako rozpouštědlo mnoha látek, které přijímáme. Je základním prvkem našeho metabolismu. Jeho zplodiny odvádí z těla v podobě moči. Působí i jako chladicí kapalina, kterou tělo vylučuje pocením. Aby naše tělesné pochody postupovaly správně, potřebujeme udržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin.

Příjem a výdej tekutin
Za den vydáme zhruba 2 – 2,5 l vody, z toho 1 – 1,5 l ve formě moči, okolo 600 ml pocením a sám metabolismus spotřebuje 300 – 400 ml. Tyto 2 až 2,5 l vody potřebuje naše tělo průběžně doplňovat. Asi 900 ml vody přijímáme v konzumovaných potravinách, takže zbývající 1,5 litru musíme vypít.

Nejlepší je čistá voda.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Rizika dehydratace
Pokud nedoplňujeme tekutiny dostatečně, nastává dehydratace. Nebezpečná není jen nárazová dehydratace, která se kromě pocitu žízně nejčastěji projevuje bolestí hlavy, nesoustředěností, podrážděností a někdy až křečemi. Dlouhodobou mírnou dehydrataci si často kvůli každodenním starostem ani neuvědomujeme. Nedostatečný přísun tekutin ale snižuje schopnost soustředění a pracovní výkonnost. Způsobuje únavu a zdravotní problémy, například ledvinové kameny, záněty močových cest, bolesti hlavy a kloubů, trávicí a oběhové poruchy a řadu civilizačních chorob. Nejohroženější jsou malé děti a staří lidé. Děti se často napít zapomenou a u starých lidí pocit žízně mizí. Pracovně vytíženým lidem zase může škodit káva, protože tělo ještě více odvodňuje.

Nebezpečí převodnění
Pití se snažte rozložit během celého dne. Když budete chtít večer dohnat všechno najednou, spíš si uškodíte. Nárazová konzumace nápojů vyvolává stav převodnění, kdy jsou nadměrně zatíženy ledviny, srdce a další orgány. Žaludek je schopen zpracovat pouze 600 – 800 ml vody za hodinu a přeplněný nepříjemně tlačí. V extrémních případech nastávají poruchy funkcí jednotlivých orgánů.

Na každých započatých 15 kg hmotnosti pijte 0,5 l denně.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kolik tekutin denně vypít?
Nejjednodušším ukazatelem míry případné dehydratace je barva moči. Při vyváženém stavu tekutin je moč téměř čirá. Čím je tmavší, tím větší je stupeň dehydratace. Dejte ale pozor na některá jídla nebo potravinové doplňky, které moč zabarvují. Příjem tekutin ovlivňuje i skladba jídelníčku a voda obsažená v potravinách, ale optimálně bychom měli vypít 2 – 3 litry denně.

Spotřebu vody ovlivňují:

- klimatické podmínky (teplota, vlhkost vzduchu)

- míra fyzické zátěže

- věk (s vyšším věkem roste potřeba tekutin)

- pohlaví (muži mají všeobecně rychlejší metabolismus než ženy)

- zdravotní stav a fyzická kondice

Za normálních podmínek se v našem prostředí můžete řídit podle jednoduchého vzorečku: Na každých započatých 15 kg hmotnosti pijte 0,5 l denně. Žena, která váží 60 kg, by tedy měla denně vypít nejméně 2 l tekutin (60:15 = 4, 4x0,5 = 2).

Při větší fyzické aktivitě a větších ztrátách vody pocením doplňujte každý 1 kilogram úbytku tělesné hmotnosti 1litrem vody.

Vhodné nápoje
Hlavní složkou pitného režimu by měla být voda. Vhodná je filtrovaná z vodovodu, kojenecká, stolní a pramenitá nebo minerálky s vyváženým obsahem minerálů (150 – 400 mg minerálů na litr). Kombinujte ji s nesladkými ovocnými a slabými bylinkovými čaji a ředěnými šťávami a džusy. Vyhýbejte se přeslazeným a chemicky konzervovaným nápojům, sladká chuť zvyšuje pocit žízně. Perlivé nápoje jsou pro žaludek kyselejší. Volný oxid uhličitý (CO2) narušuje zažívání a vyvolává tlakové obtíže. Kávu se snažte omezit, protože tento nápoj tělo naopak odvodňuje. Alkohol není součástí pitného režimu a dospělý člověk by neměl překročit konzumaci 0,5 l piva nebo 0,2 l vína denně. Teplota nápoje by se měla v létě pohybovat kolem 16°C. Na nižší teplotu reaguje dutina ústní a nosohltan překrvením a také se stupňuje pocit žízně.

Kdy je dobré pít
Příjem tekutin by měl být v průběhu dne rovnoměrný. Nejlepší je rozdělit si pití do pravidelných menších dávek. První šálek vypijte ráno na lačno, další pak hlavně mezi hlavními jídly. Pití během jídla totiž zbytečně zatěžuje trávicí proces, protože nápoj ředí žaludeční šťávy. Z tohoto důvodu zapíjejte jídlo maximálně 0,2 l vody nebo jiného nápoje. Nepijte příliš před spaním, abyste v noci nemuseli chodit na toaletu.

DESATERO pitného režimu

1) Pijte dostatečné množství tekutin, alespoň 2 litry denně.

2) Pití si rozložte do menších pravidelných dávek během dne.

3) Pijte dříve, než pocítíte žízeň. Žízeň už je projevem dehydratace.

4) Vyvarujte se nadměrného nárazového pití.

5) Při zvýšené fyzické zátěži přiměřeně zvyšte i příjem tekutin.

6) Základem pitného režimu by měla být voda s vyváženým obsahem minerálů.

7) Pitný režim si sestavte z pestré kombinace vhodných doplňkových nápojů (čaje, šťávy, džusy).

8) Nepijte přeslazené a silně sycené nápoje.

9) Vyhýbejte se pití kávy, která tělo odvodňuje.

10) Alkohol omezte na minimální množství.

Autor: len
Související články