Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Moře jako lék

Na pláži můžete navázat nejedno přátelství.
25. června 2008 | 15:18

Průzračný vzduch, prohřátý písek a šum moře... To v sobě ukrývá ten nejpřirozenější způsob léčby. Léčivé síly moře znali již antičtí lékaři a Kleopatra se prý ráda koupala v mořském bahně. Čtyři prvky – slunce, vzduch, voda a země – tu vytvářejí jedinečně blahodárnou kombinaci, kterou nikde jinde na Zemi nenajdete.

Také přemýšlíte, jestli letos vyrazit k moři nebo zda jako každoročně pojedete na "Mácháč"? Abycho vám ulehčili rozhodování, přinášíme vám 10 důvodů, proč vyrazit k moři.

1. Vzduch je prosycen solí a minerály
Mořský vzduch je slaný a "mokrý" (ve srovnání s vnitrozemským suchým vzduchem), bez pylů a alergenů. Rozpouští hleny v dýchacích cestách a pomáhá čistit sliznice. Je také nasycen odpařovanými minerály a stopovými prvky, které uklidňují nervové napětí. U moře je tak ideální prostředí pro alergiky, astmatiky nebo pacienty s chronickými plicními chorobami.

2. Mořská voda vyživuje pokožku
Mořská voda je jedinečným koktejlem minerálů a solí (průměrně 3,5 % objemu), například sodíku, hořčíku, vápníku, bromu či jódu, které vyživují pokožku, aktivují krevní oběh a látkovou výměnu. Výrazně nadlehčuje, pomáhá při nemocích svalů, páteře a problémech s ploténkami.

3. Bahno z moře regeneruje
Přírodně čisté mořské dno je bohaté na hořčík a vápník, proto zábaly z mořského bahna mírní svalové napětí a bolesti kloubů. Skvěle také zjemní a vyčistí pokožku, jako vlasový zábal posílí citlivé a poškozené vlasy.

4. Klima snižuje krevní tlak
Mořské klima s vysokým obsahem solí ve vodě a vzduchu blahodárně působí také při snížené funkci štítné žlázy, vysokém krevní tlaku a žaludečních vředech. Sluníčko a houpání ve vlnách vás nabije a hravě si poradí se stavy vyčerpání.

5. Uvolníte se tu
Moře je místo, kde se můžete uvolnit a zapomenout na každodenní stres a starosti. Je ideálním místem pro meditaci, stačí se jen pohodlně usadit u mořského břehu, zavřít oči a nechat se unášet rytmem mořských vln...

Na pláži můžete navázat nejedno přátelství.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

6. Doplníte si zásoby vitaminu D
Sluneční paprsky, prostupující slaný a mokrý vzduch, doplní vaše zásoby vitaminu D. Blahodárně působí na kůži a zlepšují kožní projevy lupénky a ekzémů. Sluneční ozařování je delší, intenzivním pocením a pitím tekutin (až 8 litrů denně) dokonale vyloučíte škodliviny z těla.

7. Rozhýbete vaše tělo
Dovolená u moře rozhýbe vaše tělo – plavání, dovádění ve vlnách, míčové hry na pláži a procházky po pobřeží zvýší vaši tělesnou kondici a rozproudí energii. A nadbytečná kila půjdou dolů!

8. Přímořské jídlo je zdravé
Přímořská strava je bohatá na ryby a zeleninu a to vám náramně prospěje. Mořské ryby obsahují mnoho bílkovin, jódu omega 3-mastných kyselin – což ocení hlavně pacienti s artrózou, vysokým krevním tlakem, kornatěním cév a cukrovkou. Mořské plody dlouhodobě snižují vysoký cholesterol, zlepšují fungování mozku a cév a působí protizánětlivě.

9. Chůze po kamínkách vás zaktivuje
Chůzí naboso po písečné nebo kamenité pláži zaktivujete přes chodidla celý organismus. Chutě a vůně olivovníků, pomeranče, mandarinky, datle a lahodná místní vína navíc prosytí vaše smysly.

10. Zharmonizujete vaše vztahy
Pobyt u moře vás vyladí, zvláště pokud tam jedete sami. Můžete se věnovat sami sobě a čas určitě bude i pro flirt, nebo jen navázání přátelství. Vyrážíte-li s partnerem nebo rodinou, snažte se být klidní. Podle statistik je totiž dovolená (nejen u moře) kritickým momentem vztahů. Proč? Dvojice na sebe mají více času a po pár dnech jim začne vadit i to, co obvykle přecházejí...

Autor: SAN
Související články