Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Co oči potřebují

Investice do kvalitních slunečních brýlí se opravdu vyplatí.
24. června 2008 | 10:05

Sluneční brýle zdaleka nejsou jenom módním doplňkem. Chrání naše oči před škodlivým UV zářením a navíc nám mohou docela ulehčit život, protože zabraňují oslnění. Máme pro vás několik rad, kterými byste se měli při jejich výběru řídit.

Investice do kvalitních slunečních brýlí se opravdu vyplatí
Zrak je naším nejdůležitějším smyslem, zprostředkovává nám většinu informací o světě kolem nás. Moderní životní styl ale znamená zvýšenou zrakovou zátěž. Prodlužuje se také doba, po kterou zrak aktivně využíváme. Rozhodně tedy stojí za to o oči náležitě pečovat. Ochrana zraku pomocí brýlí s UV filtrem je prospěšná celoročně, ale v letních měsících je samozřejmě naléhavější. Ultrafialové záření proniká okem až k sítnici a může poškozovat různé části oka. Sítnice je částečně chráněna svým pigmentem as postupujícím věkem dokonce propustnost UV paprsků klesá. Paradoxně jsou tak děti a mladiství slunečním zářením ohroženi více než starší lidé, protože jejich oční čočka je ještě dokonale propustná.

NÁŠ TIP

Nechte si zkontrolovat zrak od očního lékaře. Nasazené sluneční brýle snižují světelný tok, takže i malé vady zraku se projevují mnohem výrazněji!

Kde vybírat?
Po skutečně kvalitních slunečních brýlích byste se neměli poohlížet na tržišti, v drogerii nebo hypermarketu, ale ve speciálních prodejnách s oční optikou. Kvalifikovaný personál vám poradí a navíc se můžete spolehnout na záruku servisu a služeb. Budete mít také jistotu, že optická čistota a stabilita skel je v pořádku. Kvalitní brýle nezpůsobují optické chyby v zobrazení, což je u levných brýlí bohužel docela časté. Můžete si zde také nechat ověřit UV filtr vašich brýlí.

Podle čeho vybírat?
Výběr designu záleží na vašem osobním vkusu. Dejte si ale pozor na následující kritéria.

Investice do kvalitních slunečních brýlí se opravdu vyplatí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Využití brýlí
Uvědomte si, k jaké příležitosti chcete brýle nejčastěji používat. Možná budete potřebovat jiné na každodenní nošení a jiné na řízení auta. Sportovní brýle se vyrábějí ze speciálních nerozbitných materiálů, s odvětráváním a dalšími technickými úpravami například proti zamlžování.

Pohodlí
Brýle vám musí dobře sedět. Neměly by při předklonu padat, sklouzávat z nosu a ani by vás neměly tlačit. Tvar brýlí by měl oči chránit před zářením zepředu i z obou stran. Nemělo by se stát, že by vás oslnil paprsek, který pronikne na zadní stranu skel.

Dioptrické sluneční brýle
Dnes už je naprostou samozřejmostí, že si můžete dioptrické čočky nechat zabarvit téměř do všech odstínů a pokrýt UV filtrem. Můžete vyzkoušet i zabarvovací skla, která při vyšší světelné intenzitě automaticky tmavnou.

Jak je to s UV filtrem?
Optici varují, že tmavá barva skel sama o sobě vůbec nic nevypovídá o UV filtru! Na standardních slunečních brýlích je dnes stoprocentní UV filtr samozřejmostí. Vás by měla zajímat světelná propustnost, která se dělí do 5 kategorií.

Kategorie světělné propustnosti

0 – bezbarvý nebo velmi světlý filtr, propustnost 80 – 100%

1 – světlý filtr, propustnost 43 – 80 %
Fungují spíše jako módní doplněk při slabém slunečním záření nebo jako ochrana proti větru a prachu.

2 – středně tmavý filtr, propustnost 18 – 43 %
Hodí se na běžné nošení třeba ve městě při středně silném slunečním záření.

3 – tmavý filtr, propustnost 8 – 18 %
Vhodné do přírody nebo na řízení auta.

4 – velmi tmavý filtr, propustnost 3 – 8 %
Nejsilnější ochrana určená k moři nebo na hory. Nevhodné za volant.

Barva skel
Pro denní nošení je nejvhodnější barva skel hnědá, zelená nebo šedá. Přes ně vidíte téměř originální odstíny barev. Módním výstřelkům, jako je červená, růžová a oranžová, se raději vyhněte. Mohou totiž vyvolávat nepříjemné odrazy nebo subjektivní zjasnění a negativně působit na sítnici. Nikdy neřiďte v modrých brýlích! Snižují vnímání kontrastu.

Pozor na obroučky
Obroučky levnějších brýlí se mohou deformovat nebo lámat. Kovové obroučky zase občas způsobují nepříjemné kožní alergie.Výhodnější jsou obruby umělohmotné, protože navíc skla lépe chrání proti odření.

Polarizační čočka
Tato čočka omezuje propustnost odraženého světla, prakticky tedy zamezuje oslnění. Umožňuje ostřejší vidění a snižuje námahu očí. Ideální je právě pro řidiče.

Autor: len
Související články