Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Je libo šálek čaje?

18. června 2008 | 07:34

Zpříjemňuje vám každodenní setkávání v kruhu rodiny, případně si ho ráda dopřáváte s kamarádkou v čajovně nebo v kavárně? Má mnohem víc příznivých účinků – hlavně na zdraví.

Čaj má blahodárné účinky na lidské zdraví. Prospívá nejen při přechodných zdravotních potížích, ale pomáhá i při hubnutí a zpomaluje stárnutí.

Čajovník
Čajovníkový keř rodí v průměru 50 let. Ať už máte ráda černý nebo zelený čaj, oba druhy pocházejí ze stejného stálezeleného keře. Černý a zelený čaj se totiž liší pouze způsobem zpracování. Poslední dobou jsou vyzdvihovány pozitivní účinky zeleného čaje. Ten se ze svého původního domova v Číně dostal na západ jako první. Jeho tmavší bratr přišel až po něm. Číňané mají odnepaměti v oblibě i čaje z květů, ovoce a z různých olejů.

Co v sobě skrývá
Především jsou to antioxidanty, které ničí volné radikály. Pomáhají tak předcházet vzniku rakoviny. Čaj obsahuje i kofein, ale v menším množství než káva. Šálek čaje pomůže zahnat odpolední únavu a zároveň snižuje riziko vysokého krevního tlaku. Zelený čaj podporuje vylučování tekutin z těla, chrání játra a zabraňuje infekcím. Pití tří šálků denně pomůže podle švýcarských vědců spálit 300 kilojoulů.

V šálku čaje najdete:

* hořčík

* draslík

* vápník

* vitaminy B1, B2, B6

* zinek

* kyselinu listovou

Legenda o čajovém sáčku
Zhruba v roce 1904 rozeslal jeden americký velkoobchodník svým zákazníkům několik vzorků čaje v hedvábných sáčcích. Přispěl tím ke vzniku komerčního prodeje čaje, který začal v roce 1920.

Tip na skladování
Čaj uchovávejte na suchém a temném místě. Ideální jsou nádoby z tmavého skla nebo z kovu s dobrým uzávěrem. Zachováte tak kvalitu, aroma i léčivé účinky čaje.

Autor: tam, len