Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak správně šlápnout do pedálů

Jízda na kole zdraví bezesporu prospívá.
16. června 2008 | 13:07

Jízda na kole zdraví bezesporu prospívá. Posiluje srdeční činnost, formuje postavu a zvyšuje kondici. Tedy pokud máte správně nastavený bicykl. V opačném případě si můžete spíš uškodit a skončit u některého z rehabilitačních lékařů. Jak jezdit do nejzdravěji vám poradí nadšený cyklista a pedagog Jiří Šafránek z Fakulty tělesné výchovy a sportu v Praze.

Hlava
Bez helmy ani ránu! Nejednomu cyklistovi zachránila život. Štít na helmě je dobrý snad jen do lesa, kde jsou větve. Bez něj totiž lépe vidíte, nemusíte tolik zvedat a zaklánět hlavu, a zatěžovat krk. Mozek procvičíte přemýšlením nad cyklistickými a turistickými značkami.

Trup a páteř
Záda udržují při jízdě stabilitu. Optimální je, když tělo svírá úhel 40–50°. Páteř není tolik "zlomená" dozadu. Odrovnáte si ji tehdy, když budete na kole sedět hodně zpříma. To pak nedochází ke správnému napružení obratlů a páteř je zbytečně vystavena nárazům. Naopak příliš natažená pozice omezuje v dýchání.

Bedra
Katastrofou pro bederní páteř je vysoko nastavené sedlo – po došlápnutí je noha napnutá a při jízdě se pohupujete zleva doprava, jak se snažíte zabrat za pedál. Navíc dochází ke šlapání špičkou, a tím pádem namáhání lýtkového svalu.

Paže a ruce
Špatně! Ruce nesmí být úplně natažené, a právě tuhle chybu dělá většina začínajících cyklistů. Jakmile paže není uvolněná, namáháte krční obratle. Bolesti zápěstí na sebe také nenechají dlouho čekat. Na řídítkách leží proto ruce volně a jsou mírně pokrčené. Žádnou jinou váhu, než tu svou, nenesou!

Zápěstí
Takhle raději ne! Zápěstí by nemělo být vytočené směrem nahoru. Přestože tímto způsobem ulevíte rukám, v případě náhlého brzdění jen těžce sáhnete po páčkách.

Zadek
Kolo je ideálním prostředkem na posílení pozadí. Důležité je nastavení sedla – musí být ve vodorovné poloze! Bude-li špička směřovat nahoru, dostanou »zabrat« vaše genitálie. Jestli vám naopak bude zadek sjíždět dolů, máknou si vaše ruce. Buďte bez obav – hýžďové svaly bolí každého, kdo po dlouhé době šlápne do pedálů.

Stehna
Stehenní svaly jsou na kole hnacím elementem, dochází k jejich posílení a u cyklistů-maniaků roste svalová hmota.

Lýtka
Křeče v lýtkách zaznamenáte, pokud nedodržíte pitný režim – posilujte proto tělo iontovými nápoji! Díky nim doplníte ztracené tekutiny a minerály. Zároveň si udržíte stálý výkon a předejdete kolapsu.

Kolena
Kolena trpí, když se jimi šlape příliš ven, nebo dovnitř.

Boty
Měkké "tenisky" způsobí, že se noha ohýbá a sjíždí z pedálu. Když noha sklouzne, na karambol je zaděláno. Ideální je pořídit si cyklistické tretry a nášlapné pedály.

Autor: VEB