Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

10 tipů pro zdravou kancelář

Zelené rostliny, světlo a čerstvý vzduch mají pozitivní vliv na lidské zdraví.
19. května 2008 | 12:23

Mnozí z nás tráví v práci víc času než doma. Jenže taková kancelář může být vysoce rizikovým prostředím pro naše tělesné i duševní zdraví. Blesk přináší 10 rad, jak "vyrobit" zdravé pracoviště.

Zelené rostliny, světlo a čerstvý vzduch dokážou zpříjemnit pracovní den v kanceláři. Pokud dýcháte zatuchlý vzduch a v pološeru mžouráte do papírů, nemůžete se divit, že vám práce nejde od ruky.

Naopak, příjemné pracovní prostředí vás dokáže "nakopnout" tak, že vám práce bude svištět od ruky.

1. Dejte prostor květinám
Zelené pokojové rostliny uklidňují nervy a zklidňují unavené oči. Oblíbené "pokojovky" jako zelenec, scinadapsus nebo filodendron jsou i "požírači" nečistot. Dokážou totiž zbavit vzduch od toxinů a elektrosmogu, které vyzařuje počítač a kancelářský nábytek.

2. Ukliďte si důkladně stůl
Je váš psací stůl zavalený lejstry? Nepořádek na stole není ani tak známka pracovního vytížení, ale spíš neschopnosti udržet pořádek. Uklizený stůl vám zjednoduší práci a umožní soustředit se vždy jen na jednu věc. Nic totiž nebude odvádět vaši pozornost.

3. Posviťte si na to
Snažte se co nejvíc využít přirozeného denního světla. Pokud pracujete v místnosti bez oken, tak si zkuste "vydupat" speciální zářivky napodobující sluneční světlo. Nepovedlo se? Tak si pořiďte lampičku, která vám bude osvětlovat pracovní plochu. Stát by měla v levém zadním rohu stolu.

4. Pořádně větrejte
Vydýchaný vzduch ruší v soustředění, způsobuje ospalost a může z něj rozbolet hlava. Proto co nejvíc větrejte, i kdyby jen oknem otevřeným na malou škvírku. Tam, kde to není možné, se aspoň jděte na pár minut nadýchat čerstvého vzduchu ven před budovu.

5. Posaďte se zdravě
Správná židle uleví vašim zádům, krční páteři a předejde i otokům nohou. Proto byste měli mít židli s nastavitelným sedákem, zádovou opěrku a podpěrami na ruce. Při dlouhodobé práci s myší ochrání zápěstí před bolestí speciální gelová podložka.

6. "Polidštěte" si kancelář
Vytvořte si vlastní koutek s nějakou osobní drobností. Stačí fotografie, oblíbený kamínek, mušle nebo pohlednice. Zase to ale nepřehánějte, ať si neuděláte z pracovního stolu zaprášené odkladiště nepotřebných suvenýrů.

7. Jednou ročně generálka
Minimálně jednou do roka podnikněte generální úklid. Proberte a vytřiďte všechny své papíry. Nepotřebné vyhoďte a zbytek roztřiďte do šanonů. Nejenže najednou zjistíte, kolik máte na stole místa, ale všechno najdete daleko rychleji.

8. Vyčistěte klávesnici
Možná to nevíte, ale vaše klávesnice je větším semeništěm škodlivých bakterií než záchodové prkénko. Může za to hlavně zvyk v chvatu jíst při práci těsně u klávesnice nebo přímo nad ní. Klávesnici byste měli čistit minimálně jednou za měsíc.

9. Šetřete si svůj sluch
Chraňte své uši před hlukem. Dlouhodobý trvalý hluk je dokonce nebezpečnější než přerušovaný. Ten ale zase dokáže pěkně podráždit nervy. Pokud nemusíte neustále brát telefony a potřebujete se soustředit, jsou nejjednodušším řešením sluchátka na uších.

10. Uklidněte si nervy
Dokonale uklidnit nervy umějí tiše si plující rybičky v akváriu. Nejspíš vám šéf nedovolí dát do kanceláře to opravdové, nic vám ale nebrání pořídit si barevné společnice s ploutvemi aspoň na plochu počítače.






Autor: růž
Související články