Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Meningokok jde po dětech!

Očkování proti skupině C chrání děti 10 let
16. května 2008 | 10:34

Meningokok se vyskytuje u 10 % zdravých lidí. Při onemocnění se hraje o minuty, pomáhá i očkování.

Člověk ani nemusí vědět, že je nosičem nebezpečné bakterie, která způsobuje meningokokové onemocnění.

Sám nemůže onemocnět, protože si jeho tělo vytvořilo protilátky. Ale dokáže nakazit další osoby, které mají oslabený organismus.


Koho meningokok napadá?

"Bakterie meningokoka nejčastěji napadá děti od narození do čtyř let a dospívající mezi patnáctým až devatenáctým rokem," říká MUDr. Pavla Křížová z Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy, která se touto problematikou zabývá mnoho let. A proč právě tyto skupiny jsou nejvíc ohrožené? "Nákaza souvisí se sníženou imunitou a tu právě mají malé děti téměř nulovou, protože organismus si ji teprve vytváří. A teenageři zase kvůli rizikovému chování (kouření, drogy, ponocování) mají imunitu sníženou."

Který typ zabíjí?

*v Česku působí meningokok skupin A, B a C
*bakterie skupiny B a C se vyskytují častěji
*proti skupině A a C je možno chránit se očkováním
*proti skupině B zatím žádná účinná látka nebyla nalezena a právě 'Béčko' nejčastěji napadá novorozence a malé děti.
*u dospívajících se nejčastěji objevuje očkovatelná skupina C

Jak se chránit?

V současné době se u nás očkuje dvěma druhy vakcín. Jedna chrání tři roky proti skupině A a C a druhá poskytuje dlouhodobou ochranu proti skupině C. "Pro děti a dospívající mládež mohu doporučit vakcínu proti skupině C, která chrání 10 let," radí doktorka Křížová.

Jak poznat meningokokové onemocnění?

Inkubační doba trvá asi 1 až 8 dní. Potom během dne až dvou, někdy však i v průběhu několika málo hodin, dochází k prudkému vzestupu horečky. Objevuje se nevolnost a zvracení. Nastupuje bolest hlavy, ztuhnutí šíje i bezvědomí. Když se na kůži trupu a v obličeji objeví drobné fialové flíčky, je už nákaza 'rozjetá'. Jedy se už namnožily, rozkládají krev a krvácením pod kůží vznikají zmíněné fl íčky, které se rozlijí až do modřin.

Závod s časem

Pokud se objeví vysoká horečka, bolesti hlavy, případně bezvědomí a fleky na kůži, záleží hlavně na tom, jak rychle se dostane nemocnému lékařské pomoci. Několik let už pediatři, kteří mají podezření na meningokokové onemocnění, spolupracují s rychlou zdravotnickou pomocí. Výhodou je, že personál RZP může nemocnému podat vhodná antibiotika ještě před samotnou hospitalizací. A to hraje v boji o čas zásadní roli. Často úplně tu nejhlavnější.

Po flámu je zkontrolujte


Proč tak často meningokokem onemocní i dospívající? Mládež se často schází na různých akcích, kde se pije, kouří, někdy dojde i na drogy. K tomu přičtěte tanec a probdělou noc. V takovém kolektivu se lehce vyskytne i nosič nákazy. A jedinec se sníženou imunitou se vzhledem k únavě snadno nakazí. Jak ale poznat, že téměř dospělý potomek je nemocen? "Doporučuji vždy ráno po akci, kde dítě trávilo část noci, ho zkontrolovat," nabádá doktorka Křížová. "Nestačí jen podívat se, zda už je doma a spí. Určitě stojí za to s ním zatřást, promluvit na něj, abyste se přesvědčili, že je v pořádku a ne třeba v bezvědomí. Bude sice brblat, ale vy budete mít jistotu, že je doma a zdravý."



Jak přispívají pojišťovny:


VZP ...................500 Kč
OZP ..................1000 Kč na dítě do 19 let
ZP Metal-Aliance ..až 900 Kč (do 20 let)
ZP MV ČR ...........100 Kč pro dítě, jehož oba
rodiče (nebo rodič samoživitel)



Slovo dětské lékařky MUDr. Jitky Štolbové ordinující v Mnichovicích a Strančicích u Prahy:


"Vždy, když se v médiích objeví další případ meningokokového onemocnění, rodiče ihned zareagují. Okamžitě shánějí informace a ptají se, jestli je očkování vhodné i pro jejich potomka. Já osobně doporučuji očkování těm skupinám dětí, které jednak vyhovují věkově a patří k ohroženým skupinám. To znamená: dětem, které hodně sportují, které žijí ve stresovém prostředí, ve větším kolektivu (např. na internátě), jsou často nemocné. Děti do jednoho roku se očkují třemi dávkami, starší jen jednou. Očkování stojí kolem 800 Kč. Proto dalším mým doporučením pro rodiče je rada, aby si zjistili, jaký příspěvek na očkování mohou dostat od své zdravotní pojišťovny."

Autor: Iva Dvořáková
Související články