Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Australanky mohou pojistit dítě před vrozenými vadami

Ilustrační foto - těhotenství
1. května 2008 | 08:43

Pojišťovací společnost ING vydala v Austrálii nové směrnice, podle nichž mohou těhotné ženy u protinožců pojistit svého nenarozeného potomka před vrozenými vadami a smrtí.

Pravidla se týkají rodiček ve věku mezi šestnácti až čtyřiceti roky, které by mohly získat v přepočtu 750 tisíc korun za dítě narozené s Downovým syndromem, rozštěpem páteře či rozštěpem patra.

Za mrtvého novorozence by pak mohly získat až deset tisíc australských dolarů - asi 150 tisíc korun. Kompenzaci ale mohou požadovat také ženy, které měly během těhotenství komplikace nebo problémový porod.

"Každá žena v období těhotenství zná možná rizika. Nenutíme lidi, aby podstoupili genetické testy a zjistili tak něco, co vědět nechtějí. Když je dnes prostřední věk prvorodiček zhruba jednatřicet let, riziko potíží v těhotenství a vývojových vad se dramaticky zvýšilo," uvedl australský mluvčí ING Mark Vilo.

Pro matky v pětatřiceti je přitom riziko, že se jí narodí mrtvé dítě, jedna ku 440.

Pojišťovna čelí také kritice řady odborníků, podle nichž kupčí se strachem těhotných žen.

"Nutí to ženy přemýšlet o hrozných věcech, které se jim mohou stát, když přitom ve skutečnosti jen velmi málo žen trpí v těhotenství potížemi. Obchoduje se se strachem a nejistotou žen, které jsou v těhotenství zranitelné," uvedla tajemnice Asociace porodních asistentek Nového Jižního Walesu pro deník Sun-Herald.

"Některým lidem se to bude zdát neetické, ale výdaje na pokrytí života postiženého jsou monstrózní, a proto se lidé budou na toto spoléhat," tvrdí Richard Gilbert, ředitel australské Asociace investičních a finančních služeb.

Autor: Famous