Vejce snižují riziko rakoviny prsu | Pro ženy | Blesk.cz

Vejce snižují riziko rakoviny prsu

6. dubna 2008 | 10:04

Vědecké studie uvádějí, že dívky a ženy pojídající pravidelně vajíčka mají větší šanci, že neonemocní rakovinou prsu

Vajíčka se nedoporučují osobám s vysokou hladinou cholesterolu, ale zdravým jedincům nemohou ublížit. Podle odborníků z Harvardu naopak prospívají zvláště díky vysokému obsahu cholinu. Ten funguje jako prevence rakoviny prsu. Podle několika studií z poslední doby může při pravidelném příjmu snížit riziko nádoru prsu až o pětinu. Podle studie z Harvardu ženy, které v pozdní fázi dospívání konzumují alespoň jedno vejce denně, onemocní rakovinou prsu až o 18 procent méně často. Čínská studie z roku 2005 pak uvádí, že ženy konzumující alespoň šest vajec týdně byly ohroženy rakovinou prsu o 44 procent méně než ty, které jedly dvě a méně vajec týdně. Účinnou látkou ve vajíčkách je cholin. Lidé ho nejčastěji přijímají z vajíček, kávy a plnotučného mléka. "Cholin je potřebný pro normální fungování buněk, bez ohledu na váš věk či pohlaví. Rostoucí počet důkazů ukazuje, že může být zvláště důležitý pro ženy, především pro ty v plodném věku," tvrdí jeden z autorů studie Steven H. Zeisel z University of North Carolina. Denní doporučená dávka cholinu je u mužů a kojících žen stanovena na 550 mg, u těhotných žen na 450 mg a u ostatních žen na 425 mg. Jeden vaječný žloutek obsahuje 125,5 mg cholinu. Denní dávku tedy pokryjí čtyři žloutky. Vyjma nich je obsažen také v játrech, kvasnicích a květáku.

Autor: Famous
Související články