Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co zabírá na cukrovku? Hubnutí!

Pravidelné cvičení je jednou z nejlepších prevencí cukrovky
3. dubna 2008 | 15:44

Diabetiků u nás stále přibývá. Nepatříte už mezi ně? Zjistěte podle našeho testu, zda vám onemocnění diabetem nehrozí

V Česku je nyní evidováno 750 tisíc pacientů, kteří se léčí s cukrovkou. Podle odborníků to však není konečné číslo. Další z nás totiž o své nemoci neví. Jedním z důvodů, proč diabetu druhého typu stále přibývá, je špatný životní styl a nadváha. Přitom existují možnosti, jak vzniku nemoci předejít nebo jak zmírnit její průběh. Podle odborníků to chce hlavně omezení tuků ve stravě a dostatek přiměřeného pohybu. "Velkým problémem jsou i takzvané skryté tuky. Ty jsou například v uzeninách, tučných sýrech nebo v tučném mase. Vhodnými potravinami jsou naopak celozrnné pečivo, ovoce nebo zelenina," vysvětluje lékařka Marie Skalská. Doporučená denní dávka vlákniny je 40 gramů za den. Tuto dávku dokáže pokrýt půl kilogramu ovoce či zeleniny s doplněním celozrnného pečiva, luštěnin a brambor. Dalším 'pomocníkem' v boji s nadváhou je i rozumný pohyb. "Fyzická aktivita je podpůrným léčebným prostředkem k tomu jak nemoci předejít nebo ji zmírnit. Vhodné je začínat mírnější zátěží. Tou může být například turistika, chůze, jízda na kole nebo plavání. Pokud tyto sporty nečiní potíže, je možné přidat chvilku aerobiku nebo tenis. Vhodné rozhodně nejsou sporty adrenalinové, nebo ty, kde je nutná vysoká fyzická zátěž. Nedoporučuje se ani potápění," dodává lékařka. Nedávné zdravotní studie prokázaly, že pohyb je při léčbě diabetu významný i ve chvíli, kdy při něm nehubnete.


Denní porce jídla pro ty, co chtějí zhubnout Chcete zhubnout a nevíte, jak začít s dietou? Pro představu a plánování jídelníčku si vezměte k ruce seznam toho, co byste měli za den sníst a vypít: * 400 g zeleniny (200 400 kJ) * 150 g méně sladkého ovoce (400 kJ) * 200 - 300 g mléčných výrobků - mléko, jogurt, tvaroh (400 - 800 kJ) * 2 - 3 kusy pečiva a jednu menší přílohu za den (1600 - 2000 kJ) * 50 - 100 g sýra (400 -1200 kJ) * 100 - 200 g ryb, drůbežího nebo jiného libového, šunky (400 - 1600 kJ) * 0 - 1 vejce (400 kJ) * 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje (400 kJ) nebo 10 gramů ořechů (200 kJ) * 2 - 3 l tekutin - voda, čaj, neslazené minerálky.
Pohyb a cukrovka Pro diabetika je vhodné aerobní cvičení 3x až 6x týdně 30 až 45 minut. Rizikem je řada tzv. adrenalinových sportů. "V případě, že jste diabetik a do této doby jste nesportovali, poraďte se nejdříve se svým diabetologem, jaká fyzická aktivita by pro vás byla nejvhodnější a čeho se máte vyvarovat," radí MUDr. Marie Skalská.
Jak se hýbat: * Cvičte pravidelně, nejlépe denně! * Příznivý účinek má i pravidelná chůze a turistika. Prospěje i jízda na kole. * Přizpůsobte cvičení své fyzické zdatnosti. * Nezapomínejte doplňovat při cvičení tekutiny! * Věnujte pozornost obuvi, péči o nohy, okamžitě lečte i minimální poranění nohy, puchýře, otlaky, oděrky apod.
Co je cukrovka Tělo při ní nedokáže produkovat dostatečné množství inzulinu a neumí tak správně využívat přijatý cukr. Do tkání se dostává málo cukru a tkáňové buňky trpí nedostatkem energie. Nevyužitý cukr se hromadí v krvi a moči. Nedostatek inzulinu způsobuje i poruchu hospodaření s tuky a bílkovinami. Kurzy i pro cukrovkáře Společnost STOB ve spolupráci s Nestlé Cereálie Fitness připravila čtyřtýdenní internetový kurz SNADNĚ ŽIJ ZDRAVĚ , který probíhá na stránkách www.istob.cz. Kurz zdarma a bez trápení pomůže změnit dosavadní nevhodné stravovací a pohybové návyky. Kolik je u nás diabetiků V současnosti je v Česku 750 tisíc evidovaných diabetiků. Předpokládá se ale, že dalších 300 tisíc lidí o své nemoci zatím neví a projeví se u nich v nejbližší budoucnosti. Vědci zjistili, že genetická zátěž ke vzniku cukrovky v naší republice je kolem třiceti procent. V přepočtu to znamená, že každý desátý člověk v zemi trpí cukrovkou a každý třetí člověk je jí ohrožen. Jste náchylní ke vzniku nemoci? Rizikové faktory ... počet bodů Věk 55-64 ... 3 Věk 45-54 ... 2 BMI 25-30 ... 1 BMI nad 30 ... 3 Obvod pasu muži 94-102, ženy 80-88 cm ... 3 Obvod pasu muži nad 102, ženy nad 88 cm ... 4 Vysoký krevní tlak ... 2 V minulosti zvýšená hladina krevního cukru ... 5 Fyzická aktivita méně než 4 hod. za týden ... 2 Malý příjem ovoce a zeleniny ... 1 Výsledek: l 13 a více bodů - výrazné riziko vzniku onemocnění l 9 -12bodů - mírné riziko vzniku nemoci (výpočet BMI - váha v kg děleno výška v metrech na druhou. Normální váha 18,5 - 25, podvýživa méně než 18,5, nadváha více než 25, obezita 30)

Související články