Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Způsobují opravdu solária rakovinu?

Je zdravé a bezpečné lehnout si do solárka?
21. února 2008 | 10:34

Umělé slunce: Škodí, nebo prospívá? Umí uzdravit klouby, nebo kůži? Opálená těla jsou sexy. Je to ale zdravé?

Zimní dny, které jsou skoupé na sluneční světlo a teplo, jsou jako stvořené pro návštěvy solárií. Ztuhlé klouby v něm najdou příjemné prohřátí. Světlo zažene deprese a ještě k tomu budeme krásně opálení! Představa jako z pohádky. Jenže odborníci tak nadšeni nejsou... "Každá návštěva solárka znamená pro pokožku vysušení a tím i rychlejší stárnutí a vznik vrásek. Kromě toho ve světě trend 'čokolády' již dávno pominul. Teď letí světlé, přirozené barvy pleti," radí kosmetička Edita Vodová. Jenže u nás je situace jiná. Solárka praskají ve švech a po celoročním opálení touží kdekdo. Co tedy 'umělé slunce' umí? Podle lékařů není situace tak jednoznačná a určité výjimky přece jen jsou... Solárko může způsobit rakovinu Na vzniku zákeřné kožní rakoviny, melanomu, se přímo podílí i časté slunění. Solário je nebezpečné především v tom, že pro kůži kromě sluníčka znamená další působení UV paprsků a tím zvyšuje riziko. "Dříve se předpokládalo, že složka slunečního záření UVA, která způsobuje opálení a v soláriích se využívá, není pro vznik melanomu nebezpečná. Toto tvrzení ale už neplatí," vysvětluje primářka kožního oddělení Ivana Krajsová. Pravidla, jak se v solárku opalovat * vždy použít speciální ochranný krém prosolária * dávky opalování by neměly přesáhnout 15-20 min. * mezi jednotlivými návštěvami by měl být rozdíl alespoň 48 hodin * do solárka by měly být vždy ochranné brýle před návštěvou solárka nepoužívejte parfémy - spolu s UV paprsky podporují vznik hnědých pigmentových skvrn * nikdy si nelehejte do solária, pokud není předem vydezinfikované, nevíte, kdo byl před vámi * dávejte přednost soláriím s ochrannými filtry v zářivkách * zářivky by měly být v solárku pravidelně měněny. Bezpečná doba jejich provozu je do 800 hodin, pak se stávají škodlivými - vyplatí se proto informovat se na jejich stáří * děti, těhotné ženy a nemocní se srdcem by se měli solárku raději vyhnout


Čemu solárium prospívá Solárium může i léčit! Všude tam, kde pomáhá sluníčko je možné s rozumem 'sáhnout ' po solárku. Deprese Deprese během zimy souvisejí s nedostatkem světla. Světlo solárka je zažene. Vlasy V zimě vlasy padají víc než v létě! Podle odborníků za to může i málo sluníčka. Solárko ho může nahradit. Lupénka Stav lupénky se v zimě vždycky zhorší. Sluníčko podporuje její hojení. Jedna dávka za deset dní může být léčbou i prevencí. Ekzémy Pro atopické ekzémy je solární světlo blahodárné. Vše se ale musí s rozumem. I tady platí, že do solárka je třeba ochranný krém! Akné Solárko je ideální pro léčbu akné. Zvláště takové, které má možnost nastavení ozónu. To zanícené 'pupínky' zároveň i dezinfikuje. Klouby Intenzivní teplo dokáže prohřát bolavé klouby, záda i namožené svaly, takže jím lze doplnit léčbu.
Čemu může solárium škodit Umělé slunce může být ve vysokých dávkách škodlivější než sluníčko! Kůže Způsobuje vysušení kůže a urychluje její stárnutí. Podporuje vznik stařeckých skvrn. Alergie Kožní sluneční alergii může vyvolat stejně dobře jako sluníčko. I v solárku platí, že je nutný speciální ochranný krém. Rakovina Každé poležení v solárku navyšuje dobu, kdy musí pokožka odolávat záření. Tím se zvyšuje i možnost vzniku melanomu Srdce Pro ty nemocné, kteří mají potíže se srdcem a s vysokým tlakem není ležení v solárku bezpečné. Přehřátí organismu je stejné jako na prudkém slunci. Těhotné Pro těhotné solárko rozhodně není! Spolu s jinými faktory může vyvolat i potrat. Oči Intenzivní světlo solárka může způsobit bolestivé poškození rohovky, takže se proti němu chraňte.

Související články