Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další studie prokázala! Červené maso a uzeniny způsobují rakovinu

Salám
12. prosince 2007 | 09:50

Pokud jste častými konzumenty červeného masa a uzenin, značně svými stravovacími návyky zvyšujete riziko rakoviny

Další americká studie prokázala, že častá konzumace červeného masa a uzenin značně zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a plic. A prokazují to i statistická čísla. Národy, jako jsou právě Češi, patří mezi špičky v nemocnosti rakovinou tlustého střeva a plic. Také proto, že jsou velkými milovníky a konzumenty uzenin a červeného masa. Ve studii Amandy Crossové a jejích kolegů z amerického Národního onkologického institutu byla analyzována data více než půl milionu osob ve věku mezi 50 a 71 roky, jež zdravotníci sledovali od roku 1995. Zkoumané osoby neměly před započetím výzkumu žádné záznamy o výskytu rakoviny. A vyplňovaly podrobné dotazníky mapující stravovací návyky během roku. U lidí z první pětiny s nejvyšším příjmem červeného masa bylo výrazně vyšší riziko onemocnění rakovinou střev, plic, jater a jícnu ve srovnání s těmi, kteří patřili z hlediska míry příjmu červeného masa do spodní pětiny konzumentů. Konzumace uzenin pak zvyšovala riziko především rakoviny tlustého střeva a plic. Riziko ostatních typů rakoviny nebylo mírou příjmu červeného masa ovlivněno. Ve studii byly zohledněny i další rizikové faktory jako kouření. Studie byla publikována v odborném časopise PLoS Medicine.

Autor: Famous
Související články