Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Překvapivé zjištění: Majitelé koček jsou zdravější a žijí déle!

Majitelé koček jsou prý zdravější a žijí déle.
29. května 2024 | 06:00

Člověk a kočka představují dva rozdílné živočišné druhy spojené neobvyklým, ale silným vztahem. Jak je možné, že tvor tak odlišný od člověka, jako je kočka, se může stát tak blízkým přítelem? Tuto otázku zkoumají vědci po celém světě už mnoho let a možná už znají odpověď.

Rituály

Jedním z klíčových aspektů, které umožňují toto zajímavé soužití, je schopnost koček přizpůsobit se a respektovat lidské fungování. Kočky jsou totiž zvyklé na pravidelnost a mají rády své denní rituály, které často souvisejí s majiteli.

Kočky mají perfektní pojem o čase a vědí, kdy se například vracíme z práce. Ty, které jsou zvyklé na přesnou ritualizaci své rodiny, tak mohou být rozhozené tím, když třeba rodina odjede na dovolenou, protože část smečky zmizela a naše kočka má zodpovědnost za území, aby se měla smečka kam vrátit,“ komentuje kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová.

VIDEO: Co je animoterapie?

Video se připravuje ...
Co je animoterapie? • VIDEO: Videohub

Dva základní aspekty těchto rituálů jsou společný čas a krmení. Společný čas může zahrnovat hraní, mazlení nebo jen sdílení prostoru. Krmení je pro kočky důležitým rituálem, ale také důležitou sociální a emoční aktivitou. Osoba, která kočku krmí, je pro ni důležitá a důvěryhodná. Tento rituál tak může pomoct vytvořit a udržovat silný vztah mezi kočkou a jejím majitelem. To zdůrazňuje i značka Whiskas, která nejenže poskytuje zvířecím kamarádům lahodné krmivo, ale také spustila novou kampaň Čas si vrrrnět, v níž oslavuje kočičí radost z plné misky.

Majitelé koček jsou zdravější

Ač je to možná neuvěřitelné, existují vědecké důkazy, které ukazují, že kočka v domácnosti může mít příznivý dopad na lidské zdraví. Majitelé koček vykazují nižší riziko úmrtí na srdeční choroby a často se cítí méně osamělí. Toto může být důsledek terapeutického účinku, který mají na lidi. Některé studie naznačují, že uklidňující efekt hlazení kočky může snižovat krevní tlak.

Divoká povaha

Zajímavé je, že na rozdíl od psů se chování koček více řídí jejich loveckými instinkty, a přestože jsou domestikované, stále si zachovávají určitou divokost. Tato divoká povaha je vyvažována schopností koček přizpůsobit se životu s lidmi. Kočky se například naučily komunikovat s lidmi pomocí specifických zvuků, které používají pouze při interakci s lidmi, a ne s jinými kočkami.

Čas na krmení

To, že si kočky velmi cení předvídatelnosti a rutiny, se odráží i v jejich stravovacích návycích. Je tedy nejlepší podávat jim jídlo pravidelně a včas. Protože jsou přirozeně samotářské, preferují často konzumovat jídlo bez přítomnosti ostatních. A proto, pokud jich máte doma více, může být vhodné je krmit odděleně, aby měla každá svůj klid a prostor.

Dalším důležitým aspektem je čistota, která je pro ně klíčová. Kočky jsou nesmírně citlivé na hygienu svého jídla a misky, a mohou odmítnout jíst, pokud je miska špinavá nebo je jejich jídlo příliš blízko k jejich toaletě. Některé kočky mají tendenci konzumovat svůj pokrm velmi rychle, což může vyústit v nepříjemnosti či zvracení. Pro řešení této situace existují speciálně navržené misky a hračky, které kočky motivují k pomalejšímu příjmu potravy.

Při jídle ocení kočky pravidelnost a rutinu.
Autor: iStock

Když si kočka přede

Kočičí vrnění je fascinující fenomén, tento zvuk, který vydávají kočky, když jsou spokojené nebo relaxované, údajně stimuluje hojení kostí a tkání, což může být další důvod, proč je přítomnost kočky tak uklidňující a prospěšná pro jejich majitele. Klára Nevečeřalová upozorňuje na to, že kočky využívají vrnění k vyjádření mnoha jiných emocí, nejen spokojenosti, jak se často mylně věří.

„Vrnění je pro ně také způsobem, jak se uklidnit v situacích, kdy jsou ve stresu, nebo když je něco bolí. Některé vrní dokonce při porodu – ne kvůli radosti z narozených koťat, ale protože vrnění pomáhá uvolnit endorfiny a snížit tak stres,“ vysvětluje kočičí psycholožka. Vrnění může mít i léčivé účinky. Kočky často vrní, když jsou zraněné, například při zlomeninách. Některé studie naznačují, že vrnění může dokonce urychlit hojení.

Chování kočky je odrazem jejího majitele

Jedním z nejzajímavějších aspektů vztahu mezi kočkou a člověkem je fenomén tzv. „mirroringu“ neboli zrcadlení. Tento koncept se týká procesu, kdy jedna osoba (nebo zvíře) napodobuje chování, emoce nebo tělesné signály druhé osoby. Kočky jsou velmi citlivé na emoční stav svých majitelů a často zrcadlí jejich pocity a chování. Toto zrcadlení je klíčové pro vytváření srozumitelnosti a důvěry mezi kočkou a jejím majitelem.

Ochrana a podpora

Ačkoli jsou kočky oblíbená domácí zvířata, najde se kolem nás mnoho opuštěných a toulavých koček. O ty se starají různé neziskové iniciativy a dobrovolníci, kteří usilují o jejich lepší životní podmínky a poskytují jim střechu nad hlavou a také potravu. Například společnost Whiskas podporuje dlouhodobě velké množství těchto organizací, poskytuje jim nemalé finanční prostředky a zásoby krmiva na péči o kočky v nouzi. Značka se navíc angažuje ve vzdělávání majitelů koček v oblasti odpovědného vlastnictví domácích zvířat a ve snižování počtu koček bez domova. Zkrátka je jejím zájmem blaho koček i jejich majitelů a snaha o to, aby se každé kočce dostalo péče a lásky, které si zaslouží.

Autor: Lenka Knápková
Video se připravuje ...