Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hlíva ústřičná: elixír věčného mládí

3. října 2005 | 17:00

Zázraků v přírodě je bezpočet, jen se na ně zadívat a pak je využít

Platí to také o hlívě ústřičné. Tato dřevokazná houba byla donedávna považována jen za jakousi lahůdku, ale lékařské výzkumy ukázaly, že v ní je ještě něco mnohem vzácnějšího: je nesmírně léčivá. Hlíva ústřičná, jejíž léčivé účinky znali již před staletími Číňané, se začala koncem minulého století objevovat i na našich prostřených stolech. Dnes je běžně k dostání v supermarketech, ale i v běžných prodejnách zeleniny a v prodejnách zdravé výživy. V ČEM TKVÍ ZÁZRAČNOST HLÍVY? Hlíva ústřičná je skutečně dřevokazná houba. Jako nezelený organismus, což jsme i my lidé, přijímá ze zelených organismů, tedy stromů, spoustu látek, které jsou pro její život potřebné a kterými nepohrdneme ani my, lidé. Navíc hlíva obsahuje látky v takovém množství a poměru, který lidskému organismu maximálně vyhovuje. Hlíva si bere živiny ze stromů a člověk si je může vzít z hlívy. Její léčivé účinky spočívají hlavně v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky zajišťující přirozenou imunitu organismu. Kromě toho hlíva obsahuje celou řadu vitaminů, proteiny, steroly, některé mastné kyseliny a stopové prvky chromu, mědi, železa, jódu, sodíku, selenu a zinku. Kromě těchto cenných látek obsahuje hlíva také vlákninu, díky které se z těla uvolňují usazené škodliviny. KDO BY MĚL PRAVIDELNĚ HLÍVU JÍST? * Zcela jistě kardiaci, protože velmi účinně upravuje hladinu cholesterolu v krvi a také vysoký krevní tlak. * Všichni lidé, kteří trpí různými záněty, kloubovými a kožními onemocněními. Pouze náhodou bylo zjištěno až z léků, které se již postupně začínají po celém světě vyrábět, že hlíva odstraňuje i bradavice virového původu a léčí ekzémy. * Pokud máte nemocná játra, ledviny či slinivku, i vám je hlíva doporučená. Zlepšuje totiž metabolismus a regeneruje vnitřní orgány. * Jestliže vám připadá, že jste začala rychle stárnout, vyzkoušejte hlívu. Regeneruje buňky a zpomaluje proces stárnutí. * Omezuje vedlejší účinky při chemoterapii a pomáhá při léčbě některých nádorových onemocněních. MUSÍ SE JÍST HLÍVA KAŽDÝ DEN? Ve chvíli, kdy ji přijímáte jako lék a nikoliv jen jako pochoutku, měla byste ji skutečně jíst každý den. Nicméně odborníci už vyvinuli extrakt z hlívy a přidávají ho do různých tabletek přírodních léčiv a dokonce existují i kapsle, které jsou složené výhradně z této houby.


Nechme o hlívě promluvit odborníka. Ing. Terézia Svátová se zabývá vývojem potravinových doplňků, které jsou vhodné pro náš organismus. Jak se ona dívá na hlívu ústřičnou? "Nikdy bych nedoporučovala něco, o čem nejsem přesvědčená, že to skutečně funguje, protože sama jsem dost nemocná. Ale na hlívu nedám dopustit. Můj muž prodělal dvakrát během jednohu roku mrtvici. Poté, co jsem mu začala dávat hlívové kapsle, se jeho stav velmi rychle zlepšil a dnes znovu pracuje. Moje dcera trpěla na virové bradavice. Dokonce podstoupila jejich "vypálení", což je poměrně bolestivý zákrok. Pak jsem jídala hlívu a dnes není po bradavicích ani slechu. Moje přítelkyně ze Slovenska, Rozália Szabová, onemocněla chronickým zánětem tlustého střeva. Ani velké dávky léků a hormonů jí nezabíraly. Doporučila jsem jí kapsle a dnes se cítí velmi dobře. Samozřejmě že u ní nestačila jedna krabička, užívá kapsle už půl roku, nicméně i jí pomohly k uzdravení. Další dva případy už nejsou z mého nejbližšího okolí, ale stojí za zveřejnění. Přišel k nám americký učitel o holi. Stěžoval si, že po pádu ze žebříku si pochroumal kyčel a zlomenina se nejen nehojila, ale trpěl záněty. Po absolvování léčebné kúry s hlívou ústřičnou hůl odložil. Pan Ladislav Čekal s diagnózou diabetes začal užívat hlívu ústřičnou v průběhu května 2005. Výsledky hladiny cukru před užíváním byly 15,4 a po využívání jedné krabičky, tj. 50 kapslí, byla hladina při kontrole jen 6,1. To je jen pár příkladů lidí, kterým hlíva pomohla. Ale můžete mít třeba afty nebo se cítit unavená a vyčerpaná, i v takových případech hlíva příznivě zasáhne. Zkrátka zázrak přírody!"
POCHUTNEJTE SI NA DRŠŤKOVÉ POLÉVCE Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ Potřebujete: 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1 lžíci sádla, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, hovězí bujón, jíšku z hladké mouky a sádla, majoránku, 1-2 stroužky česneku Postup: Na sádle zpěňte cibuli, přidejte nakrájenou hlívua chvíli poduste. Pak přidejte papriku, zamíchejte a hned zalijte vodou, aby vám paprika nezhořkla. Osolte, opepřete a přidejte rozmačkaný česnek a hojně majoránky. Vhoďte kostku hovězího bujónu a krátce povařte. Pak zahustěte tmavou jíškou a nechte ještě 10 minut povařit. HLÍVA ÚSTŘIČNÁ V ZAHRANIČÍ * V Číně se podává sušená hlíva ústřičná k posílení žil a uklidnění šlach. Velice užitečnou je při léčbě lumbaga (lidově houser), strnulosti šlach a strnulosti končetin. * Japonští vědci se soustředilina protinádorové účinky hlívy ústřičné a podařilo se jim s odvarem z hlívy redukovat bujení některých nádorů. * Ruští vědci izolovali z hlívy ústřičné antibiotikum.
ZÁZRAČNÝ LÉK POMÁHÁ PŘI MNOHA ONEMOCNĚNÍCH: * zvyšuje obranyschopnost organismu * snižuje poruchy metabolismu cukru a tuku * reguluje činnost střev * zmírňuje strnulost šlach a končetin * odstraňuje bradavice virového původu * zmírňuje chronické infekce, záněty * pomáhá při alergii, stresu a zátěži organismu

Související články