Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vakcína proti AIDS zřejmě nikdy nebude, míní většina vědců

Ilustrační foto - injekce
28. dubna 2008 | 16:19

Ročně se na výzkum viru HIV a nemoci AIDS vynaloží miliardy korun na mnoha pracovištích po celém světě.

Přestože tu a tam slaví vědci alespoň malé úspěchy v boji s virem HIV, jen málokdo z nich dnes věří, že se podaří v dohledné době lidstvu vyvinout lék či vakcínu proti smrtelné chorobě.

Zatím mají vědci jen léky, které dokáží množení viru HIV v těle zbrzdit, takže k rozvoji nemoci AIDS dochází později a život nakaženého může být značně prodloužen. O vyléčení či preventivní vakcíně ale zatím nemůže být ani řeč.

A po tom, co na konci minulého roku selhaly klinické testy velmi slibné vakcíny, vědci jsou značně skeptičtí. Podle britského listu The Independent totiž řada předních odborníků na výzkum HIV/AIDS nevěří, že by někdy vysněného cíle lidstvo dosáhlo.

Byla to poslední z řady velkých porážek, kterou vědcům virus za posledních 25 let výzkumu uštědřil. Z pětatřiceti amerických a britských odborníků je podle listu The Independent jen sedm optimistických a věří, že lék nakonec přeci jen nějaké světové pracoviště objeví.

Dvě třetiny expertů si naopak myslí, že vakcínu nespatří lidstvo ještě ani v příštích deseti letech. A někteří dokonce nevěří, že to bude dřív než za dvacet let. Část vědců pak nevěří vůbec, že budeme schopni vakcínu vyvinout.

Autor: Famous
Klíčová slova: aids;hiv;vakcína;
Související články