Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trpělivost i lupenku vyléčí

Speciální masti je třeba vtírat zásadně do suché pokožky, nikoliv tedy hned po vysprchování.
26. listopadu 2005 | 17:00

Lupénka byla donedávna považována za nevyléčitelnou nemoc kůže

Nemoc si nevybírá. Proděláváme nachlazení, chřipky, angíny, výrony kotníku, žaludeční nevolnosti, máme silné bolesti hlavy a spoustu dalších potíží, které však po nějakém čase - kratším či delším - odezní. Jsou však i nemoci, kterých se jen tak nezbavíme. K nim se řadí i lupénka. Lupénka je onemocnění, které se navenek projevuje rohovatěním povrchových vrstev kůže. Postižena bývá především oblast kolem loktů, kolen, dále vlasatá část hlavy, a dokonce i oblast kolem řitního otvoru. V určitých případech onemocní i nehty, které se stanou tlustými, lámavými a dostanou mléčné zabarvení. Vědecké výzkumy nicméně potvrzují, že na kůži se objevují pouze výsledky vnitřního onemocnění. Lupénka je totiž nemoc látkové výměny. I proto není možné vyléčit kůži, jestliže lékař nepřistoupí k léčbě vnitřní. Navíc je lupénka doprovázena dalším negativním rysem, a sice depresemi a citovou nejistotou. V minulosti se předpokládalo, že na lupénku zcela určitě zaberou kortikoidy. Ale při jejich delším užívání dochází k degeneraci kůže a k dalším recidivám choroby.


Několik tipů na léčení lupénky: * Je třeba změnit skladbu jídelníčku, to patří k základním požadavkům při léčbě lupénky. Poměr zásadotvorných a kyselinotvorných potravin musí být 4:1. Zásadotvorná a vyvážená jídla by měla mít převahu. V praxi to znamená, že jídelníček by měl obsahovat zeleninu, brambory, mléko, ořechy, vodu, lisované oleje, jogurt a tvaroh. Můžete využít i jídla mírně kyselinotvorná, jako jsou celozrnné obiloviny, sója a výrobky z nich. * Zásadně byste neměla konzumovat: rafinovaný cukr, výražkovou mouku, cukrárenské a pekárenské výrobky, sušenky, nanuky, cukrovinky, zmrzlinu, všechny živočišné produkty včetně ryb a vajec, všechny druhy luštěnin, alkohol, kávu,ocet, hořčici, potraviny a nápoje s barvivy, konzervanty a ochucovadly (džusy, kečupy, limonády), kyselé ovoce (grepy, citrony). * Pravidelně zařaďte do svého jídelníčku drožďovou polévku a pomazánku. Droždí totiž obsahuje vitamin H, nezbytný pro dobrý stav pokožky. Zvyšuje odolnost pokožky proti všem chorobám včetně lupénky. * Postižená místa byste měla promazávat v takovém množství, aby mast podnítila hojení, ale přitom pokožka nepřestávala dýchat. * Omezte užívání syntetických koupelových přípravků, protože póry vstupují do organismu, který si s nimi neví rady. Místo nich používejte přírodní koupele, ale i ty jen v omezené míře.
NA NEMOCNOU KŮŽI PATŘÍ ZINEK Lupénka je sice podle posledních výzkumů především onemocněním vnitřní látkové výměny, nic to však neubírá na tom, že je to velmi nepříjemné onemocnění kůže. I proto se medicína snaží vyvinout takovou látku, která by narušenou pokožku regenerovala. Vědci v poslední době upozorňují na důležitost zinku. Tvoří přirozenou součást enzymatických procesů v kůži a je nepostradatelným článkem přirozené obranyschopnosti kůže i celého organismu. Zinek se protostává součástí šamponů, sprejů a krémů určených na kůži lidí trpících lupénkou.