Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zacvičte si! Pohyb v každé době

30. října 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Podceňovat sílu sportu se vám nemusí vyplatit. Snadno se řekne: „Fitka jsou zavřená, venku se nosí rouška, tak raději budu odpočívat.“ Lidské tělo je ale stavěno na pohyb, nikoliv na celodenní sezení a ležení. Ať už je jakákoliv doba, můžete pro sebe něco udělat. Připravili jsme vám k tomu několik tipů.

První variantou je samozřejmě chůze. Zkuste si nejprve stanovit nějaký splnitelný cíl. Cíle si nastavte denní a středně obtížné, abyste měli šanci je splnit, i když zrovna nemáte lehký den. Nejčastějším faktorem neúspěchu bývá právě velká počáteční ambice.

Plnění cílů si můžete měřit fitness hodinkami, nebo třeba jen chytrým telefonem. Nyní už mají krokoměr téměř všechny modely. Příkladem středně náročného cíle může být třeba deset tisíc kroků denně. Odhadem je to buď půldenní běhání po pochůzkách, nebo dvouhodinová procházka.

Chce to disciplínu

Pokud vám chůze přijde nudná, můžete začít rovnou běhat. Je sice pravda, že chladný podzimní vzduch není nejpříjemnější, nicméně si buďte jistí, že běhat se dá celkem dobře i v zimě. Vezměte si čelenku, nákrčník, pohodlné oblečení a dobré běžecké boty. Začínejte pozvolna a své běhy postupně rozšiřujte.

„Zlepšovat můžete čas, ale i náročnost terénu, výbušnost pomocí sprintů. Pro správnou rozcvičku si po prvních pěti minutách střihněte alespoň něco málo z běžecké abecedy - lifting, skipping, zakopávání, jelení odrazy, běh stranou, atp. Pokud nevíte, jak na to, tipy a videa najdete na Sportu v okolí,“ radí Tereza Vyhnálková ze Sazky.

Autor: SAZKA

Odznak všestrannosti

Pokud budete chtít svoje domácí i venkovní tréninky něčím zpestřit, zkuste se zdarma zaregistrovat na www.odznakvsestrannosti.cz, kde si můžete zkusit 10 sportovních disciplín, dělat si vlastní tabulku výsledků, zlepšovat se a vidět výsledky vašeho sportovního úsilí.

Můžete tam být jen anonymně, případně si s kamarády zakládat skupiny a vzájemně se porovnávat. Disciplíny splnila i řada známých osobností jako Jakub Kohák, nebo Roman Šebrle. Zkusíte být lepší než oni? 

Video se připravuje ...