Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Znáte „syrové mléko“? A víte, jak se vyrábí to pasterizované?

23. září 2019 | 00:00

Mléko a výrobky z něj patří již dlouhodobě mezi nejoblíbenější potraviny našeho jídelníčku. Ovšem nákup mléka nemusí být tak jednoduchý úkol, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mléko na trhu seženete v různých podobách, od pasterovaného až po trvanlivé. Víte ale, jak poznat to kvalitní?

Bio mléko se vyznačuje především vyšším obsahem zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin a minimem zbytkových pesticidů či antibiotik. Navíc je bohaté také na kyselinu linolovou s protirakovinnými účinky, které je v něm až třikrát více. Výrobek v bio kvalitě spolehlivě poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry. Produkty ekologického zemědělství jsou také často k dostání u lokálních farmářů.

Zvířatům jsou na eko farmách zajištěny bezvadné podmínky k životu a patřičná péče. Většinu času tráví na pastvě a při ustájení mají dostatek prostoru a možnost výběhu. Žijí tak téměř v přirozených podmínkách. Poptávka po bio mléku v současnosti roste, čemuž odpovídá také rozšiřující se nabídka. Kromě čerstvé či trvanlivé alternativy jej seženete také v některých automatech.

Alternativa za kravské mléko

Ochutnat můžete i kozí nebo ovčí výrobky, které příjemně zpestří váš jídelníček. Víte, že kozí mléko je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku, navíc obsahuje méně tuku a je lépe stravitelné než kravské? Trpíte-li alergií na kravskou bílkovinu, je pro vás kozí mléko skvělou variantou.

Jak se mléko upravuje?

Mlékomaty

V automatech si můžete do vlastní nádoby načepovat takzvané syrové mléko, které předtím nebylo nijak tepelně upraveno. Po nadojení jej farmáři zchladili, přemístili do cisterny a převezli do mlékomatu. Nelekněte se - na jeho povrchu se velmi brzy začne srážet smetana. Je doporučováno jej před konzumací převařit, protože se jedná o mléko nepasterované.

Pasterizace

Pasterované mléko se označuje jako čerstvé. Na několik sekund prochází vysokou pasterací za přibližné teploty 85 °C. Je nutné jej uchovávat v chladničce, kde obvykle vydrží od 7 do 20 dnů.

Trvanlivé mléko

Zpracovává se při teplotě 135 až 150 °C po dobu několika sekund, díky tomu je zbaveno mikroorganismů. Toto mléko vydrží při běžných pokojových teplotách 4 až 5 měsíců. Po otevření jej skladujte v ledničce.

Co ovlivňuje chuť mléka?

Vysoká teplota, při které je mléko zahříváno, může mít vliv na jeho chuť. Čerstvé zpravidla bývá výraznější, a to jak chutí, tak i vůní. Trvanlivé je o něco sladší se sytě krémovou barvou danou karamelizací laktózy. Při nákupu je proto vhodné myslet na to, zda mléko kupujete na cesty, do zásoby či na chatu. V takovém případě sáhněte raději po trvanlivé variantě. Naopak pokud jej chcete rychle spotřebovat, zvolte vždy čerstvé, které je chuťově výraznější.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Autor: www.myjsmebio.cz

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

 

Autor: mba
Video se připravuje ...