Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jablka: Víte, která jsou lepší na koláč a která jako chutná svačinka?

16. září 2019 | 00:00

Září je měsícem jablek. Nejen, že tyto typicky české plody skvěle chutnají, ale jsou také velmi variabilní. Můžete je použít na koláče, na kompotování nebo si z nich vymačkat šťávu. Ovšem ne každé jablko se hodí úplně na všechno. Je třeba si dát pozor, po jaké odrůdě sáhnete. Podobné je to i s výdrží - některé plody uchováte od podzimu až do léta, jiné je třeba spotřebovat rychleji. Poradíme vám, na co si dát pozor a jaké odrůdy volit.

Nehledě na to, k jakému účelu jablka hodláte využít, sáhnout byste měli vždy především po kvalitním ovoci. Takovou záruku poskytují bio jablka pocházející z ekologické produkce. Plody zrají bez přídavků umělých hnojiv či chemických postřiků. Bio jablko také například nebude mít voskově lesklou slupku, protože tato chemická úprava v ekologickém zemědělství není povolená. Ovoce a zelenina v bio kvalitě sice někdy nedosahuje požadovaného perfektního až „umělého“ vzhledu, za to se ale může pyšnit přirozenou plnou chutí a vůní. Navíc neobsahuje žádné stopy pesticidů.

Pro bio jablka můžete vyrazit na farmu, ale seženete je i na pultech obchodů pod logem biolistu či biozebry. U potravin bez obalu prokazuje prodejce jejich původ certifikátem, který předkládá na vyžádání. V tuzemsku tyto dokumenty vydávají čtyři státem pověřené organizace (KEZ o.p.s., ABCERT AG, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC spol. s.r.o., Biokont CZ s.r.o.). Kód kontrolní organizace najedete pod biozebrou ve formátu CZ-BIO-00x.

I když jablka jsou na první pohled téměř identická, každé může mít jiné vlastnosti a hodí se k jinému účelu. Pokud si při výběru nedáte pozor, může se vám stát, že koláč či jablečný závin nebude tak dobrý jako vždy, nebo že plody nevydrží uskladněné tak dlouho, jak jste zamýšleli.

Co dát do štrúdlu?

Pro přípravu tradičního rakouského dezertu, který v tuzemsku téměř zdomácněl, se nejlépe hodí šťavnatá sladkokyselá jablka. Zvolte například oblíbenou odrůdu Jonagold, která se vyznačuje zelenožlutou či červenou barvou. Jablka mají výrazné aroma a při pečení provoní celou kuchyň. Plody lze využít také pro výrobu domácího džusu, perfektně se totiž hodí také pro odšťavnění.

A další dezerty?

Pokud se neřadíte mezi fanoušky jablečného závinu, vyzkoušejte například francouzský obrácený koláč Tarte Tatin. Pro jeho přípravu sáhněte po typu Golden Delicious. Žluto-zelené šťavnaté plody patří mezi nejvyhledávanější.

Moštování

Lahodný oblíbený džus vyrobíte především z voňavých jablka starších odrůd. Plody by měly být dostatečně zralé, ale ne přezrálé či moučné. Pro výrobu chutného moku jsou vhodné kyselejší typy. Volit můžete například Matčino či mix několika druhů jablek.

Co můžete uskladnit?

Uchovávejte pouze nepoškozené plody na čistém místě s malou vlhkostí, kde máte možnost pravidelně větrat. Do Vánoc na takovém místě přečká sladká česká odrůda Šampion, při delším skladování ale mohou začít moučnatět. Výdrž má také typ Rubín s malinko tužší, ale šťavnatou slupkou. Nejvíce si na těchto jablkách pochutnáte od října do ledna. Zelenožluté plody překryté červenou barvou se silnou slupkou, bílou dužinou a sladkou chutí. Tak by se dala charakterizovat odrůda Idared, která je konzumně zralá v prosinci a při vhodném skladování vydrží dokonce až do června.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Autor: www.myjsmebio.cz

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Autor: mba
Video se připravuje ...