Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Výlety s dětmi za zvířátky: Vezměte je na bio farmu

12. září 2019 | 00:00

Patříte k lidem, kteří si rádi dobijí baterky v přírodě a snaží se svým dětem vštípit základy zdravého životního stylu? Dbáte na to, aby jedly kvalitní potraviny a věnovaly se sportu? Pokud vás neodradí sychravé počasí, dopřejte dětem názornou ukázku a vyrazte s nimi na bio farmu. Z přímého kontaktu se zvířaty budou nadšené a na vlastní oči uvidí, co všechno obnáší ekologická produkce.

Vysvětlit svým potomkům, že je lepší ke svačině sáhnout raději po jablku než oplatce, je někdy obtížné. Stejně jako přesvědčit je o tom, že venku na čerstvém vzduchu mohou zažít větší dobrodružství než u počítače. Přesto jsme ale trpěliví a snažíme se dětem předat základy zdravého životního stylu, včetně stravování a učíme je, jaké dary nám příroda dává. Pokud jim tuto „výuku“ chcete ještě trochu zpříjemnit, vyrazte se svými ratolestmi na některou z mnoha českých bio farem.

Pokud děti něco milují, tak je to především přímý kontakt se zvířaty, který jim je ale v klasické zoo zakázán, ačkoli například u šelem velmi oprávněně. Pohladit a nakrmit některé z domácích zvířat tak může být pro děti neobyčejný zážitek. Nemluvě o tom, když uvidí, jak by měly vypadat ideální podmínky chovu, a proč je tolik důležitý volný výběh a pastva. Skvělý zážitkem ale může být také obyčejná procházka kolem ekologicky ošetřeného pole, kde není nouze o pozorování včel, brouků i nejrůznějších ptáků. Na živé pole, kde se nepoužívá žádná chemie, se nemusíte bát pustit jak své děti, tak ani psího mazlíčka.

Po takovém zážitku už nebude tak obtížné vašim ratolestem vysvětlit, že přírodu máme jen jednu, a je klíčové, jak se o ni staráme a využíváme ji. Způsob, jak sami mohou v budoucnu přispět, je nákup biopotravin, a tím i podpora ekologického zemědělství šetrného k životnímu prostředí.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Autor: www.myjsmebio.cz

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství. 

Tento článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz.

Autor: mba
Video se připravuje ...