Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chcete otěhotnět? Dejte si pozor na lubrikační gel

27. srpna 2019 | 00:00

Snad každý pár v dnešní době někdy vyzkoušel lubrikační gel nebo má jeden přímo ve svém nočním stolku. Lubrikační gely udržují vaginální sliznici přirozeně vlhkou, zpříjemňují intimní prožitky nebo dokonce posilují prožití orgasmu. Na trhu nalezneme širokou škálu lubrikantů, některé však díky svému složení mohou mít na sexuální život partnerů negativní dopad. Zvlášť opatrné by měly být páry, které se pokouší o miminko.

Lubrikační gely nemusí být vždy jen radostí

Primární funkcí lubrikačních gelů bylo zvlhčení prostředí především v případě, že není dost poševního sekretu a sex se tak může stát nepříjemnou záležitostí. S postupem času však lubrikanty získaly mnoho dalších funkcí, existují masážní gely, gely pro oddálení ejakulace nebo pro posílení vyvrcholení a některé novinky na trhu dokonce slibují ženám rychlejší dosažení orgasmu. A právě díky podpůrným látkám, které jsou v lubrikačních gelech obsaženy a poskytují mnohá zpestření během pohlavního styku, vznikají také mnohá rizika. Chemikálie mohou způsobovat podráždění vagíny nebo vaginální infekce. Podle odborníků na reprodukční medicínu by zvláštní pozornost měly lubrikačním gelům věnovat především partneři, kteří se pokouší otěhotnět.

Zpomalení a smrt spermií

Muži se v posledních desetiletích potýkají s vytrvalým a silným úbytkem spermií. V průměru téměř o polovinu se propadl počet spermií v mililitru spermatu mužů zemí západní civilizace. Páry mají stále častěji problémy s plodností a většinou ani netuší, že lubrikační gely negativně ovlivňují pohyblivost a životnost spermií. Spermie potřebují při cestě k vajíčku zásadité prostředí, které se pohybuje kolem hodnoty 7,4 pH. Většina lubrikačních gelů má naopak pH kyselé a působí v podstatě téměř jako antikoncepce.

Lubrikační gel podporující početí

Na trhu dnes můžeme nalézt i lubrikační gely, které nejsou svým složením pro spermie škodlivé, ba dokonce početí podpoří. Takové gely vytváří přátelské prostředí a díky upravenému pH zajistí delší přežití spermií. Navíc obsahují antioxidanty nebo myo-inositol, které redukují oxidační stres a spermiím poskytují dostatek energie na cestu k vajíčku. Gely na podporu početí používejte především v období ovulace a v ostatních případech si sex zpříjemněte třeba přírodními olejíčky, běžné lubrikační gely raději vůbec nepoužívejte.

Více informací naleznete na www.gynella.com

Autor: prezentace klienta
Video se připravuje ...