Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pneumokoková infekce: Nebezpečí, které hrozí dětem

Některé pojišťovny na očkování zdravých dětí přispívají v rámci svých preventivních programů (např. Vojenská ZP, Oborová ZP, Metal Aliance, ZP ministerstva vnitra)
16. února 2007 | 08:01

Nejvíce ohroženi pneumokokovou infekcí jsou děti do pěti let života. Můžeme je ale chránit očkováním

Nejčastější příčinou onemocnění dětí do pěti let jsou právě obávané pneumokokové infekce. Každoročně jim na celém světě podlehne více než milion malých pacientů. O jaké onemocnění vlastně jde? Proč je tato bakterie nebezpečná hlavně malým dětem a jak je možné se účinně bránit? Mezi dětmi se choroba snadno šíří kýcháním, kontaktem rukou a ústy. Riziko onemocnění zvyšuje pobyt v kolektivních zařízeních. Pneumokok je velice nebezpečná bakterie tím, že má ochranný obal, který brání obranným mechanismům člověka zničit ho. A i když tuto bakterii nosí v těle více než třetina obyvatelstva, u některých může kromě běžných onemocnění, jakými jsou například zánět středního ucha či zánět dutin, vyvolat i nemoci závažnější, které mohou končit vážným poškozením zdraví. Řešením může být očkování. Pneumokoková vakcína existuje a v zemích, kde se děti očkují, se osvědčila. "Po jejím zavedení došlo nejen k dramatickému snížení výskytu pneumokokových onemocnění u dětí, nejvíce do 24 měsíců věku. Zjistilo se také, že navíc vakcína snižuje nosičství pneumokoků na sliznicích, znemožňuje tak přenos z osoby na osobu," říká MUDr. Jiří Beran z Kliniky infekčních nemocí FN Hradec Králové. Ohroženy jsou ty nejmenší Riziko pneumokokových infekcí je nejvyšší především u dětí do pěti let života. Imunitní systém kojenců a malých dětí reaguje jinak než imunitní systém dospělého člověka. V případě pneumokoků, které jsou obaleny polysacharidovým pouzdrem, mají děti omezenou možnost vytvářet si proti nim protilátky. A to je hlavní příčinou, proč je riziko pneumokokových onemocnění u této věkové skupiny nejvyšší. Neúčinná antibiotika? I když jsou pneumokokové infekce poměrně dobře léčitelné pomocí antibiotik, často nemusí být účinné, protože narůstá necitlivost pneumokoka vůči běžným antibiotikům. Důvodem je celosvětově rozšířené a často neuvážené podávání těchto léků, které vede k tomu, že po čase nezabírají. Očkování letos nově Maminky malých dětí se mohou informovat u svého dětského lékaře, který vakcínu objedná (nebo napíše předpis pro lékárnu) a dítě naočkuje. Letošní novinkou je, že stát hradí od začátku roku celé schéma očkování proti pneumokokovým nákazám tzv. rizikových dětí. Jsou to děti do pěti let, které trápí mimo jiné například astma či opakované bronchitidy. Preventivní očkování zdravých dětí hradí rodiče. Musí sáhnout poměrně hluboko do kapsy. Jedna dávka vakcíny stojí v lékárnách zhruba 1850 korun. Při očkování od dvou měsíců věku jsou nutné tři dávky vakcíny s přeočkováním ve druhém roce života. Počet dávek očkování se s věkem snižuje. Rizikové skupiny * děti s chronickým plicním onemocněním (např. astma) * se sníženou imunitou * děti, které prodělaly zánět mozkových blan * nemají slezinu nebo jim funguje nedostatečně * prodělaly 4 a více zánětů středního ucha aj.


Jaké onemocnění může pneumokok vyvolat Meningitida (zánět mozkových blan) - patří mezi obávané infekce u kojenců a batolat, rychlý průběh s těžkým postižením centrálního nervového systému má za následek i dnes vysokou úmrtnost, okolo 10 až 20 procent. Děti, které přežijí, mají často trvalé následky. Záněty plic - závažnou komplikací bývá hnisavý výpotek v pohrudniční dutině. Ten vyžaduje hrudní drenáž a dlouhodobé podávání antibiotik. Může vyústit ve změny povrchu plic, vyžadující další chirurgický zákrok. Zánět středního ucha - i když většinou nepatří mezi život ohrožující, nese sebou riziko zhoršení sluchu.

Související články