Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Co vás čeká po zvětšení prsou implantáty

16. dubna 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

O tom, zda podstoupíme plastickou operaci, se nerozhodujeme ze dne na den. Většinou jde o dlouhodobou tužbu, která potřebuje uzrát, a kterou ovlivňuje celá řada faktorů. Jedním z nich může být i důvěra v lékaře - operatéra. Bez ní se jen těžko svěříme do cizích rukou. A klíčem k této důvěře je úcta, respekt a také otevřené, seriózní jednání. Očekáváme, že se „bez obalu“ dozvíme všechna pro a proti, spojená s vybraným zákrokem, na základě kterých se pak budeme moci sami svobodně rozhodnout.

Operatér by tu měl být pro vás, aby vám zodpověděl vaše otázky a seriózně vysvětlil všechny výhody, nebo také důsledky zvolené plastické operace včetně možných komplikací. U jednoho z nejoblíbenějších zákroků – zvětšení prsou implantáty - jsme sepsali všechny podstatné informace o pooperačním období do následujících řádků.

Ukázka prsního implantátu během konzultace
Autor: OB CARE

Snazší rekonvalescence díky stahovacímu prádlu

Plastická operace se provádí v celkové anestezii s hospitalizací. Jakmile se tedy probudíte po narkóze, čeká vás pohodlí kliniky a neustálý dohled chirurgů a sestřiček. Operované poprsí budete mít zabandážované elastickými obvazy s vyvedenými odsavnými drény. Ty vám většinou do druhého dne odstraní, ponechají se pouze náplasti na ranách a nasadíme elastickou podprsenku, která se stane vaším nezbytným doplňkem po dobu následujících dvou měsíců.

Kompresní podprsenka Lipoelastic
Autor: OB CARE

Kompresivní prádlo byste neměla nikdy sundávat. Snad jen při tlakových masážích jizviček, které by vás váš operatér měl naučit, a při sprchování (dlouhé koupeli byste se měla po nějaký čas vyvarovat, stejně jako návštěvě bazénu, kde hrozí infekce). K tomu navíc musíte dodržovat klidový režim a vyhýbat se sportu a náročnějším fyzickým aktivitám. Doporučujeme také spát na zádech a nezvedat těžká břemena, nebo nezvedat ruce nad hlavu. Dávejte si proto pozor, až vás budou děti bujaře vítat po návratu z kliniky, nebo až budete chtít nakupovat. „Přibližně za 1-2 týdny od operace vás bude čekat kontrola na odstranění náplastí a stehů (pokud se při zákroku nepoužije vstřebatelný materiál). Výsledek zákroku budete moci považovat za konečný zhruba až po 2 - 3 měsících. A mezitím si budete kontrolovat, zda nedochází k nepředvídatelným komplikacím,“ říká MUDr. Martin Skála, plastický chirurg OB Care kliniky.

Plastický chirurg MUDr. Skála během nákresu k operaci
Autor: OB CARE

Komplikace po augmentaci prsou

Váš operatér dělá vždy maximum pro to, aby ke komplikacím nedocházelo. Příroda je ale mocná čarodějka a někdy bohužel nemůžeme předvídat, jak se bude právě váš organismus hojit. Přeci jenom jde o zásah do těla, a to se s ním musí vypořádat. U augmentace se tak mohou objevit komplikace typu kapsulární kontraktury (při níž se zhrubne a smršťuje vazivová vrstva kolem implantátu a vznikne pouzdro neboli kapsula). Dále se může objevit ruptura (únik gelu), nebo se může implantát posunout. Musíme ovšem zdůraznit, že v drtivém procentu se klientkám tyto komplikace vyhýbají. Způsobit je mohou většinou jen vážné úrazy, razantní stlačení prsu nebo poranění, ke kterým však nedojde, pokud dbáte našich výše uvedených pokynů o klidovém režimu.

Co vás čeká po zvětšení prsou implantáty

Se svými pocity se nám svěřila naše klientka Lenka, která je nyní rok a půl po operaci. „Od operace změnilo se toho hodně pro mě, ale hlavně vnitřně pocitově. Nevystavuju se a ani to nedávám okolí najevo, že jsem po operaci, je to spíš můj vnitřní pocit. Ten pocit, který mě tížil, že mi chybí něco v mé ženskosti, je pryč. Nemusím nosit jen trička ke krku a přemýšlet, jestli jde vidět, že nemám žádná prsa. Cítím se přirozeně tak, jako bych ty prsa měla od vždy. Sportuju stejně jako předtím a nějak mě to neomezuje. S negativní reakcí jsem se nesetkala. Že jsem po augmentaci poznala jen kamarádka, která mě zná dlouho. Rodina měla trochu strach, protože je to přece jen operace, ale jinak jejich reakce byla výborná, protože věděli, jak mě to trápí, takže mě podpořili. Rozhodnutí rozhodně nelituji!! Lituju, že jsem se pro to nerozhodla dříve. Rozhodně to doporučuji všem ženám, co mají stejný problém, jako jsem měla já. Jsem moc spokojená s prací pana doktora Skály a nezapomenu na úžasné prostředí a milý personál na klinice. Moc děkuju za vše.“

 

Video se připravuje ...