Úterý 22. září 2020
Svátek slaví Darina, zítra Berta
Jasno 23°C

Fast food u žen zvyšuje riziko neplodnosti

22. ledna 2007 | 08:00

Pouhé 4 gramy transmastných kyselin snižují plodnost žen o třiasedmdesát procent

Ženy, které se rády živý ´dobrotami´ z rychlého občerstvení, si podle vědců zahrávají se svojí plodností. Naprosto nejhorší jsou přitom smažená jídla, především pak hranolky a cokoliv ve strouhance. Odborníci zjistili, že určité látky obsažené v přepáleném oleji, likvidují reprodukční systém člověka. Transmastné kyseliny, které jsou pro otěhotnění nebezpečné, obsahují vedle fastfoodových jídel také sušenky a jiné pečivo. Denně přitom stačí sníst čtyři gramy a žena tak sníží svoji plodnost o neuvěřitelných třiasedmdesát procent. Britští a američtí vědci to zjistili během desetiletého pozorování a testování více než osmnácti tisíc žen. Odhalili, že transmastné kyseliny ničí buňky, které pomáhají ženám otěhotnět. "Není příliš těžké dostat do sebe za den čtyři gramy transmastných kyselin. Je to jen velmi malé množství tuku, které má ovšem velký dopad na plodnost ženy," uvedl autor studie, doktor Jorge Chavarro. Transmastné kyseliny vznikají během přepalování oleje. Porce smaženého kuřete a hranolek může obsahovat až sedm gramů těchto tuků. "Naprosto nejhorší jsou v tomto případě hranolky, protože vsakují neuvěřitelné množství oleje. Lidé by si měli dát pozor také na tuky například v běžných sušenkách," uvedla dietetička, doktorka Catherine Collinsová z londýnské St. George´s Hospital. Transmastné kyseliny ovšem nestojí pouze za zvýšeným rizikem neplodnosti, ale mohou způsobit také vážné srdeční problémy.

Autor: Famous
Související články