Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vhodné oblečení pro atopickou pokožku

4. prosince 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které se často projevuje již od dětství. Atopickým ekzémem trpí 15 - 20 % Středoevropanů a jeho výskyt stále stoupá. Obvykle se střídají období klidu a nového propuknutí nemoci. Tento typ ekzému bohužel nelze zcela vyléčit, ale důslednou prevencí a léčbou jej lze dostat pod kontrolu a v řadě případů i dlouhodobě zahojit.

Typická pro atopický ekzém je suchá popraskaná kůže a časté krvavé ragády (prasklinky). Časté jsou také pupínky a puchýřky až mokvavé plochy, které jsou na obličeji, krku, třecích partiích rukou a nohou. Ekzém postihuje zejména místa ohybu - loketní a zákolenní jamky, zápěstí a nárty. Častým mýtem je domněnka, že je atopický ekzém přenosný, nebo dokonce infekční. Opak je však pravdou, jelikož „atopikem“ se člověk už většinou narodí, nebo se ekzém projeví již v dětství. Pokud se tak nestane, máte téměř jistotu, že Vás v průběhu života tato zdravotní komplikace nemůže ohrozit.

Téma oblečení a atopického ekzému spolu zejména v chladnějších měsících úzce souvisejí. Nejlepší variantou je vybírat oblečení, které obsahuje 100% bavlnu. Na noc jsou ideální bavlněná pyžama s dlouhým rukávem, abychom zabránili škrábání ve spánku – zejména u dětí. Dále vybíráme bavlněné oblečení, které neobsahuje příměsi jiných umělých vláken, ale ani vlny. Na trhu je již několik značek oblečení pro atopiky, které je přímo určeno pro ekzematickou pokožku. Má obrácené švy a je velmi prodyšné, aby kůže co nejvíce dýchala. Pokud si nejste jisti původem oblečení, vyhýbejte se alespoň extrémně zářivým barvám, z důvodu vysokého obsahu ftalátů a jiných škodlivých chemických látek. Nejrizikovější oděv poznáte i tak, že má výrazný a nepříjemně štiplavý zápach. Určitě nešlápnete vedle, pokud nakoupíte u ověřených značek, které své produkty dávají pravidelně certifikovat nebo je vyrábějí přímo z organické bavlny.

Samotné zacházení s oblečením je neméně důležité. Po zakoupení jakéhokoliv nového kousku jej určitě nejdříve operte. Tím vlákna zbavíte chemikálií, kterými bývají oděvy často napouštěny kvůli ochraně během přepravy. Oděvy i ložní prádlo perte v přípravcích pro alergiky a sušte v sušičce. Nedoporučuje se používání aviváží, ani příliš parfemovaných pracích prostředků. Ty můžou totiž při těsném kontaktu s atopickou kůží způsobit alergickou reakci a ekzém tak ještě zhoršit.

Atopický ekzém bývá velmi omezující onemocnění, které probíhá často mnoho let. Bývá provázen jednak velmi nepříjemným svěděním, ale i na první pohled patrnými změnami kůže, které mohou znesnadňovat společenské postavení pacienta. Léčit zatím neumíme příčinu choroby, pouze její projevy, přesto je nutné dodržovat doporučené postupy při léčbě, jako je například právě správné zacházení s oblečením a výběr vhodných materiálů. Při terapii je proto nutná velká trpělivost a disciplína pacienta.

Neméně důležitá je také pravidelná a šetrná péče o atopickou pokožku. Tu vám zajistí produkty od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť, z řady Atopiance. Ta obsahuje tělové mléko a zklidňující mycí olej pro potřeby pokožky se sklony k atopii. Používat ji můžete nejen vy, ale také vaši nejmenší. Produkty jsou ověřeny dermato-alergology.

Marie Krbcová

 

Video se připravuje ...