Pátek 25. září 2020
Svátek slaví Zlata, zítra Andrea
Oblačno, déšť 22°C

Sladké mámení

18. prosince 2006 | 10:00

Mohou být vánoční čokoládové dobroty prospěšné zdraví! Ano! Ale jen když se konzumují v omezeném množství

K Vánocům neodmyslitelně patří sladkosti - cukroví, čokoládové figurky na stromečku a další dobroty z čokolády. Právě kakaová pochoutka je pro ženy neodolatelná, dokonce prý nás vzrušuje víc než mužské idoly. Toto tvrzení nemáme z vlastní hlavy ani z vlastní zkušenosti. Dospěli k němu britští vědci (muži), kteří podrobili skupinu dobrovolnic zajímavému pokusu. Střídavě jim promítali fotografie známých mužských idolů a rozmanitých sladkostí a sledovali, jak se mění tepová frekvence sledovaných žen. Zatímco krasavci rozbouchali ženská srdce rychlostí 90 až 105 tepů za minutu, čokoláda vyhnala tep až do výšky 122. A čím byly ženy mladší, tím víc je vzrušovala čokoláda! Přinášíme vám několik údajů, které vás přesvědčí, že čokoláda je nejen bezpečnější než muži, ale může být dokonce i zdraví prospěšná. Samozřejmě, pokud ji konzumujete s mírou. Odkud pochází Čokoláda pochází z říše Aztéků. V 16. století ji španělský dobyvatel Fernando Cortéz kromě jiných pokladů přivezl do Evropy. Původní nápoj Aztéků byl výrazně hořký až kořeněný, ale po přimíchání cukru a vanilky se stal v Evropě na dlouhou dobu nápojem bohatých a vlivných lidí u španělského královského dvora. Původní čokoládový nápoj Aztéků obsahoval kromě kakaových bobů i chilli papričky, hřebíček a skořici. Pomáhá zdraví? Aztékové používali čokoládový nápoj na povzbuzení jako afrodiziakum. I v 19. století označovali lidé čokoládu a kakao za zdravé substance, které posilují a uzdravují organismus. Ve 20. století ovšem začal převládat na čokoládu a kakao odmítavý názor, a to kvůli její vysoké energetické hodnotě. Až koncem 90. let minulého století se objevily nové vědecké práce, které naplno prokázaly pozitivní účinky čokolády na lidské zdraví. "Čokoláda má významnou energetickou hodnotu. Neméně důležité jsou i další látky jako hořčík, draslík, vitamin A, ale i teobromin nebo fl avonoidy. Ty působí na redukci krevních sraženin a tím zabraňují ucpání cév," říká MUDr. Beáta Havelková. Podle americké klinické studie vliv kakaa na redukci krevních sraženin je podobně blahodárný jako podávání nízkých dávek acylpirinu, což například vede ke snížení rizika vzniku infarktu. Jiná studie dokázala, že čokoláda prostřednictvím kyseliny stearové zvyšuje v krvi "hodný" cholesterol HDL a snižuje hladinu "špatného" cholesterolu LDL. Přispívá tak k prevenci srdečněcévních onemocnění. "Čokoláda má blahodárný vliv i na pokožku díky antioxidantům a vitaminům A a E, které pokožku hydratují a zjemňují," dodává MUDr. Havelková. Sladké pokušení Existuje několik základních druhů čokolády: hořká, mléčná, bílá, náhražková, ochucená, s bublinkami, organická... Odborníci na výživu doporučují hořkou s obsahem kakaa od 50 % výše. Právě tento typ má všechny pozitivní účinky na organismus, a pokud nesníte víc než 100 g čokolády za týden, určitě nezvýšíte riziko vzniku uvedených nemocí. Je to opravdu skvělý prostředek na uklidnění a zmírnění rozčilení, redukuje stres a napětí a působí i jako afrodiziakum. Skořice - koření i lék Skořice se používá už více než 4 000 let. Je pokládána za jeden z nejdůležitějších léků indické ajurvédy a tradiční čínské medicíny. V antickém Řecku byla oblíbeným prostředkem používaným na hojení ran - má výrazné antimikrobiotické účinky. V raném středověku se využívala při nachlazení, teplotě, trávicích obtížích a při poruchách menstruace. Teprve později začala být známa i jako koření. Moderní farmakologické výzkumy prokázaly antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky skořice. A docela nedávno i výrazný účinek antidiabetický. Klinické studie prokázaly, že skořice snižuje hladinu krevního cukru u diabetes II. typu až o 29 % a hladinu cholesterolu až o 26 %. Nedoporučuje se však ve větším množství těhotným ženám.


Negativní účinky * POZOR! Čokoláda má i negativní účinky. Její odpůrci poukazují na návykovost. Hlavně ženy ve stresu sahají po čokoládě. * Kromě toho přispívá ke vzniku zácpy. A v neposlední řadě je nekontrolovaná konzumace čokolády zodpovědná za obezitu, která se stává epidemií 21. století. * Nadměrná konzumace čokolády vyvolává zdravotní problémy. V důsledku prudkých výkyvů hladiny cukru v krvi může být nadměrná konzumace čokolády jedním z vyvolavatelů poruchy metabolismu cukrů, což může ve vyšším věku vést ke vzniku cukrovky. * Časté mlsání čokolády mnohdy vede k vyšší kazivosti zubů. Čokoláda může však být i alergenem vyvolávajícím hlavně u dětí kožní alergické reakce. Proto se pacientům s atopickým ekzémem doporučuje konzumaci čokolády omezit.
Kdy ženy jedí čokoládu nejvíc? Podle studie z roku 1995 si až 22 % žen čokoládou zlepšuje náladu a až 68 % žen udává občasnou, neodolatelnou chuť na čokoládu, a to hlavně krátce před menstruací. Tyto vlivy čokolády se připisují látkám s euforizujícími a psychotropními účinky. Nicméně vědci se shodují, že je vyvolávají nejen teobromin a kofein, ale i dalších asi 400 látek s podobnými účinky, které jsou výborným prostředkem k tlumení stresu. Látka teobromin je slabé antidepresivum s povzbuzujícím účinkem na organismus a je vynikajícím prostředkem na zahnání špatné nálady. Kromě toho v čokoládě nacházíme anandamid, přirozený stimulant činnosti mozku. Jeho vyšší úroveň v krvi způsobuje příjemnou náladu. Čokoláda ovšem obsahuje jen stopové množství této látky. Pokud byste chtěla zažít výraznou euforii, musela byste sníst několik kilogramů této kakaové pochoutky. Díky svému vysokému energetickému obsahu je čokoláda vhodným doplňkem při vytrvalostních sportech, jako je například horolezectví, při kterém se úplně vyčerpávají zásoby energie v organismu.

Související články