Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Po padesátce to nekončí

12. listopadu 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Dnešní padesátníci toho mají ještě hodně před sebou. Tedy za předpokladu, že jsou vitální a zdraví. Avšak řada mužů v tomto věku mívá problémy s častým močením nebo ochabující erekcí. I když to není nic neobvyklého, nejednoho z nich tyto problémy zaskočí.

Velkým strašákem je také rakovina prostaty. I když se muž své zdravotní potíže v drtivé většině případů snaží maskovat, nám ženám to obvykle neujde. Partner bývá zamlklý, popudlivý nebo apatický a nám je jasné, že by to mohlo souviset s jeho klesající fyzickou kondicí. I když pro partnerovu nejistotu, obavy a stud máme my ženy velké pochopení, je nám také jasné, že problémy musí řešit, ne přehlížet.

Zvětšená prostata není nic neobvyklého

K nejčastějším obtížím urogenitálního aparátu u mužů okolo padesátky se řadí benigní hyperplazie prostaty, tedy její nezhoubné zvětšení. S určitostí může diagnózu potvrdit jen specialista. A právě přesvědčit partnera, aby k němu zašel, bývá mnohdy problém. Spektrum chorob, které patří do ordinace urologa, je poměrně široké, patří sem například nejrůznější infekce, močové kameny, sexuální dysfunkce nebo neurologická či nádorová onemocnění.

Jak se benigní hyperplazie prostaty projevuje?

Tato zdravotní komplikace se projeví obvykle častým močením, pomalým startem, slabým nebo přerušovaným proudem moči a pocitem nedokonalého vyprázdnění. Důležité je, aby se muž dostal k lékaři včas. Urolog díky moderním lékařským metodám odhalí, co je příčinou potíží, a doporučí vhodnou léčbu. Včasné vyšetření je totiž velmi důležité i pro včasné diagnostikování rakoviny prostaty, při níž pacient zpočátku nemusí pociťovat vůbec žádné potíže. Zcela jistě platí, že čím dříve se léčba tohoto onemocnění zahájí, tím lepší jsou vyhlídky na uzdravení. Prevenci proto řadíme na první místo.

Význam pravidelných preventivních vyšetření

My ženy chodíme na preventivní gynekologické prohlídky pravidelně, takže pro nás není tento typ péče nic neobvyklého. Muži na to zvyklí nejsou, v mladším věku je nic nenutí vyhledat specialistu, ve vyšším věku je největší překážkou pro vyhledání odborníka stud. Proto bychom měly své partnery podporovat a doporučit jim, aby i oni svěřili po čtyřicítce, nejpozději však okolo padesátky, své zdraví do rukou odborného lékaře, v tomto případě urologa. I tento věk může být úžasný a skvělý, ale jen tehdy, když jsou oba v páru ke svému zdraví i k sobě navzájem odpovědní.

Více informací naleznete na www.prostamoluno.cz.

Související články
Video se připravuje ...