1. Burger, který nezplesniví
Mýtus: Burger od McDonald’s člověka zabíjí vysokým počtem kalorií, levnými surovinami a koktejlem chemických látek, který způsobuje, že jídlo neplesniví ani po letech. Nemá žádné živiny.
Pro výrobu hamburgerových plátků McDonald´s používá ručně vykostěné partie předního hovězího masa. K umletému masu se nepřidávají žádné další přísady ani emulgátory. Maso v hamburgerech je tedy 100% hovězí, které má zasyrova jen 20% tuku. Ochucuje se solí a pepřem po ogrilování.
Růst plísní závisí na prostředí. Příznivá pro růst je především vlhkost a přítomnost plísní v místě uložení. Pravidla pro zpracování surovin a přípravu pokrmů u McDonald’s mohou způsobovat, že výrobky vyschnou dříve, než je plíseň stihne napadnout. Takže ano, burger za jistých podmínek zplesnivět nikdy nemusí.
2. Nugety – Je to skutečné kuře?
Mýtus: Nugety se vyrábějí ze svítivě růžové hmoty, jejíž foto koluje na internetu. Neobsahují skoro žádné maso a jsou plné chemie a náhražek.
Chicken McNuggets obsahují jen libové maso z kuřecích prsíček nahrubo pomleté, marinované a obalené ve strouhance a těstíčku – takový trojobal naruby.
3. Hranolky – Ze skutečných brambor, nebo z kaše?
Mýtus: Hranolky se vyrábějí z bramborové hmoty, jsou promořené chemickými látkami, cukrem a přesolené. Smaží se v takřka jedovatém oleji.
Český McDonald’s používá hranolky z odrůd brambor Russet Burbank a Innovator, které jsou velké a mají nízký obsah škrobu. Jen díky tomu mohou být tak dlouhé a světlé. Po rozkrájení jsou hranolky ošetřeny roztokem přírodního cukru a stabilizátorem, který chrání před hnědnutím.
Nakonec jsou předsmaženy a prudce zmraženy. V restauracích se hranolky už jen usmaží ve směsi řepkového a slunečnicového oleje s obsahem trans-nenasycených mastných kyselin pod 2 %, což je minimum, kterého lze při jeho výrobě dosáhnout.
4. Vejce – Skutečná, nebo sušená?
Mýtus: McDonald’s používá sušená, případně krabičková vejce.
Pro snídaně používá McDonald’s pouze čerstvá vajíčka z České republiky. Slepice, které pro McDonald´s snášejí, navíc nežijí v klecích, ale jsou chované v zastřešených halách na podestýlce. Volské oko ze sušeného vajíčka neusmaží ani kouzelník.
5. Antibiotika, stimulanty, hormony
Mýtus: Kuřata a skot, ze kterých se vyrábí maso pro McDonald’s, jsou krmeny antibiotiky a stimulanty, aby zvířata nebyla nemocná a rychle narostla. I jejich maso pak léčiva obsahuje.
Jakákoliv léčiva se podávají jen v případě onemocnění zvířat pod dohledem veterinárního lékaře a po vysazení musí být dodržena ochranná lhůta, než je zvíře poraženo, aby léčiva nebyla obsažena v mase.
6. Olej všude
Mýtus: Smažené věci se připravují na přepáleném palmovém oleji, který je plný chemických látek způsobujících rakovinu a kardiovaskulární problémy.
McDonald’s používá směs řepkového a slunečnicového oleje s obsahem trans-nenasycených mastných kyselin pod 2 %. Olej se několikrát denně filtruje a speciální zařízení měří obsah nežádoucích látek. Pokud jejich množství dosáhne stanovené hranice, obsluha olej vymění. Hranolky a ostatní produkty jako třeba nugetky se fritují v oddělených nádobách.
7. Sodík/sůl
Mýtus: Jídlo z McDonald’s je přesolené, což přispívá k vysokému krevnímu tlaku a poškozuje srdce.
McDonald’s snižuje obsah soli ve svých produktech od roku 2010 v rámci vlastního programu. Jeho cílem je snížit celkový podíl soli ve výrobcích McDonald’s o 10 procent. U některých potravin však došlo ke snížení obsahu soli až o 25 procent a například u hranolek se obsah soli snížil o 20 procent. Pokud máte i přesto obavy, jednoduše si řekněte o hranolky nesolené.