Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co s holou hlavou Nezoufejte! Řešení existuje

Ilustrační foto
23. listopadu 2006 | 10:15

Děsí vás rozšiřující se "kouty" či lysé kolečko na hlavě? Nezoufejte

Padání vlasů lze totiž mnohdy zpomalit či dokonce zastavit. Není to však jednoduchá a hlavně ani rychlá záležitost. A pokud jste ochotni udělat pro znovuzrození své kštice opravdu cokoli, existuje ještě přece transplantace vlasů... "Léčba nadměrné ztráty vlasů skutečně není vůbec snadná, navíc nejde očekávat výsledky do týdne, spíš do několika měsíců," zdůrazňuje profesor Petr Arenberger z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK v Praze. Pokud je problém s padáním vlasů krátkodobý a bez jiných zdravotních obtíží, mívají dobrý efekt vitaminy. V některých vážnějších případech lékaři nasazují například i hormonální léčbu. * Proč někteří muži plešatí? "Mají buď zvýšenou hladinu mužského pohlavního hormonu testosteronu v krvi, nebo častěji zvýšenou vnímavost buněk růstové zóny vlasů k tomuto hormonu. Ten podporuje růst ochlupení těla, ale naopak omezuje růst vlasů na hlavě. Někdy je ale tato situace ještě zhoršena zvýšeným mazotokem (seborrhoea), který může vyvolat postupně i zánět kůže (seborrhoickou dermatitidu). Neléčený zánět pak poškozuje vlasové cibulky a zhoršuje vypadávání vlasů." * Jak vzniká pleš? "Na výše uvedené změny jsou u mužů nejvíce citlivé folikuly (vlasové váčky) v oblasti čela a horních partiích hlavy, takže plešatění postihuje především tuto část. Vzniká tak typická hippokratovská pleš." * Proč trpí vypadáváním vlasů také ženy? "Většinou po přechodu dochází k hormonální nerovnováze, kdy při určitém úbytku ženských pohlavních estrogenů mohou relativně převážit mužské pohlavní hormony tvořené i u žen. Tak vzniká ve vlasových váčcích podobný problém. Nevznikne ovšem typická pleš, ale různě intenzivní prořídnutí kštice." * Dá se plešatost léčit? "Ano, ale je potřeba začít včas, dokud nejsou ještě vlasové váčky nenávratně zničeny. Léčbu doporučuji vždy po předchozí konzultaci u kožního lékaře." * Je taková léčba trvalá? "Záleží na příčině. Obvykle platí, že péči o problematické vlasy je nutno provádět dlouhodobě."


Čtyři tipy psycholožky Zdeňky Sládečkové 1. Okouzlete svou vyvolenou tím, co je na vás sympatické. Sympaťák nemusí mít na hlavě ani chlup. 2. Jednejte jistě, klidně a vyrovnaně, to ženám imponuje. Potřebují oporu a jistotu. Dejte jim ji. 3. Važte si sebe takového, jaký jste. Sebeúcta budí úctu i u okolí. 4. Dělejte si ze svých nedostatků legraci. Přestanou být důležité nejen pro vás.
Nemít vlasy není drama Jak nemít komplexy, když vypadávající vlasy mladé muže poněkud handicapují při vytváření okouzlujícího prvního dojmu? "Všem těmto mužům bych doporučila, aby si v klidu počkali na výsledek druhého dojmu, který už je utvářen jejich podstatnějšími charakteristikami," říká psycholožka Zdeňka Sládečková a vysvětluje: "Jsou samozřejmě ženy povrchní a zde s nedokonalostmi "na povrchu" neuspěje. Je však otázkou zda cílem mužů jsou povrchní ženy a zda v nich naleznou to, co hledají. Povrchní muži asi na pár vteřin ano. Těm bych transpansplantaci vlasů doporučila, budou mít více "zářezů na pažbě". Muži, kteří však mají srdce i rozum, by se měli uklidnit i bez plastiky. Přijdete možná o pár husiček, nicméně pro dívky a ženy, které si váží víc mužských kvalit a lidských hodnot, pro ty, se kterými si budete moci i povídat, pro ty budete mít při postupném poznávání větší a větší cenu."
Chcete jít na transplantaci? Ne každý plešatící muž je vhodným objektem pro chirurgické řešení. Před transplantací je nutné všechna přání a představy prodiskutovat s operatérem. Nutno počítat i s tím, že chirurg odmítne transplantaci provést. Stane se tak asi u 10 procent zájemců.

Související články