Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Roztříštěná mysl

26. září 2006 | 16:03

Je známý příběh Jekylla a Hydea pouze literární fikce? Nikoliv! Soutěž v článku

Známý román R. L. Stevensona Dr. Jekyll and Mr. Hyde má svůj základ v psychickém onemocnění nazvaném mnohočetná porucha osobnosti. Jejím základním rysem je přítomnost dvou nebo více odlišných identit či osobností v jednom jedinci, které střídavě řídí jeho chování. Každá osobnost má svoje jméno, věk, vlastní vzpomínky a vzorce chování. V některých případech se osobnosti liší dokonce i v rukopisu, uměleckých či pohybových schopnostech a ve znalostech cizího jazyka. V jednom člověku se mohou dokonce skrývat i osoby různého pohlaví! Jednotlivé identity o sobě zpravidla vzájemně neví. Ve většině případů je jedna z osobností dominantní a projevuje se navenek většinu času. Může být však v určitém okamžiku vystídána osobností jinou, což pro jedince obvykle znamená černou díru ve vzpomínkách, dotyčný si nepamatuje, co v danou dobu dělal. Tato choroba je velice vzácná, nicméně první rozsáhlé výzkumy, které byly prováděny v USA v 80. a 90. letech minulého století odhalily jako spouštěče mnohočetné poruchy často psychické trauma z dětství (týrání sexuální zneužívání...), kterému se jedinec brání rozštěpením osobnosti. Pomocí soustavného terapeutického vedení je možné odhalit příčiny a dostat chorobu pod kontrolu. Kniha Roztříštěná mysl popisuje skutečný případ Roberta B. Oxnama, mezinárodně uznávaného amerického specialisty na otázky Asie, poradce Billa Gatese či George Bushe, kterého mnohočetná porucha rozštěpila na 11 různých osobností. Vydal Portál 2006. Více se dozvíte zde.


Soutěžte s námi o knihu z nakladatelství Portál! Soutěž bude probíhat od 26. 09. do 27. 09. Odpověď na soutěžní otázku bude možné poslat výhradně pomocí emailu na soutezonline@ringier.cz. Pište celé znění správné odpovědi a otázku. Email označte heslem SOUTĚŽ.
Při mnohočetné poruše osobnosti mají lidé: a) dvě navzájem se ovlivňující identity b) nejvýše dvě na sobě nezávislé identity c) velký počet různých identit

Autor: red
Související články